Hertenbeelden Zeisterbos in ere hersteld

© RTV Utrecht
ZEIST - In het Zeisterbos worden vandaag twee enorme bronzen beelden van herten onthuld. De beelden zijn bijna tweehonderd jaar oud en werden de afgelopen maanden gerenoveerd.
De bronzen herten waren ooit het pronkstuk bij de oprit van een groot landhuis in Zeist. Maar het kunstwerk raakte in de vergetelheid toen er plaatsgemaakt moest worden voor het KNVB-gebouw in Zeist. De herten werden diep in het bos neergezet, waar niemand meer naar ze omkeek.

HERINNERINGEN

De beelden roepen herinneringen op bij de 85-jarige mevrouw Klomp. "Als we vroeger vanuit school in Zeist naar huis fietsten, dan waren de herten altijd het punt waarop we wisten dat we er bijna waren." Razend enthousiast was ze daarom toen ze recent in de krant las dat een boswachter de beelden had gevonden in het kreupelhout.
"Ik heb wel gedacht: hoe kan het in hemelsnaam bestaan dat die beelden zo verwaarloosd zijn? Er zijn toch boswachters en dat bos wordt toch onderhouden? De beelden stonden nota bene bij een boswachterswoning!"

OPKNAPBEURT

Het
van ontwerper Ludwig Wilhelm is de afgelopen maanden onder handen genomen door het Utrechts Landschap. "We hebben met specialisten naar de beelden gekeken. Ze zijn gereinigd en opnieuw van lak en verf voorzien", vertelt Florian Hupkes. "Ook de rotspartijen onder de herten zijn onder handen genomen en in ere hersteld."
Om de renovatie van de herten mogelijk te maken, was geld nodig. Daarvoor werd een inzamelingsactie opgezet. "We hadden een fors bedrag nodig van 50.000 euro. Dat hebben we ook echt kunnen ophalen met steun van donaties en fondsen", aldus Hupkes.
De herten zijn vanaf vandaag te zien bij bezoekerscentrum De Boswerf en maken onderdeel uit van een wandelroute. Daarnaast heeft Zeist ze aangemerkt als gemeentelijk monument.

Vergeten hertenbeelden Zeisterbos compleet gerestaureerd
Mevrouw Klomp herkent herten direct

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.