Schade door vogelgriep Hekendorp 100 miljoen

HEKENDORP - De schade als gevolg van de uitbraak van vogelgriep in Hekendorp kan oplopen tot wel 100 miljoen euro. Dit zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).
In de sector staat alles stil sinds zondagmiddag een vervoersverbod geldt. Dagelijks worden 2 tot 2,5 miljoen kuikens geboren die nu niet naar de opfokbedrijven kunnen worden vervoerd. Oplaat: "Alle slachterijen en de pluimveeverwerkende industrie liggen stil. Dat betekent dat achtduizend mensen in de Nederlandse kippenslachterijen niet aan het werk zijn gegaan."

FAILLISSEMENTEN

Oplaat schat alleen voor maandag al een schade voor de sector van 10 tot 20 miljoen euro. Hij vreest ook voor faillissementen als de Europese Commissie de grenzen langer dan enkele dagen sluit.
Inmiddels is duidelijk dat de twee bedrijven die het dichtst in de buurt liggen van de Hekendorpse boerderij, vogelgriepvrij zijn. Dinsdag wordt duidelijk of veertien andere bedrijven in de regio besmet zijn met het virus. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet hier momenteel onderzoek naar.
Bij het door vogelgriep getroffen bedrijf in Hekendorp moeten 150.000 kippen worden geruimd. Ook dinsdag zijn de medewerkers van de NVWA daar nog mee bezig.

12.00 uur: Verslaggever Peter Knieriem over de vogelgriep in Hekendorp
17.00 uur: Verslaggever Peter Knieriem over de vogelgriep in Hekendorp

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.