Traditionele media trekken nog steeds de kar

UTRECHT - AD/Utrechts Nieuwsblad en RTV Utrecht zijn in de stad Utrecht verantwoordelijk voor het grootste deel van het lokale nieuws. Dat blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Bijna driekwart van alle berichten is afkomstig van deze media. Daarbij is gekeken naar al het nieuws in de gemeente Utrecht in één week, offline, online en op Facebook. RTV Utrecht leverde op alle onderdelen de meeste nieuwsberichten.
Volgens de onderzoekers scoren traditionele media vooral goed op politieke verslaggeving en het brengen van verdieping bij het nieuws. Ook domineren de krant en de omroep de verslaggeving over grote nieuwsgebeurtenissen.
De onderzoekers namen daarbij de berichtgeving over één verkeersongeval op de Uithof in september onder de loep. Zeker 70 procent van het nieuws over het ongeval kwam van RTV Utrecht en AD/Utrechts Nieuwsblad.

AANJAGER VAN NIEUWS EN DUIDING

Directeur/bestuurder Paul van der Lugt van RTV Utrecht is verheugd over de uitkomsten van het onderzoek. "Het laat zien dat traditionele journalistieke organisaties nog steeds van grote waarde zijn en ook op lokaal gebied aanjager zijn van nieuws en duiding".
De onderzoekers constateren wel dat er te weinig wordt gedaan met opmerkingen van lezers en luisteraars. "Interessante (soms zelfs essentiële) aanknopingspunten, aangetroffen tussen online comments in de reactievakken onder nieuwsberichten, blijven grotendeels onaangeroerd."
Uit de reconstructie van de verslaggeving rond het ongeluk op de Uithof bleek bijvoorbeeld dat lezers er als de kippen bij waren om te wijzen op de onoverzichtelijke kruising waar het ongeval plaatsvond. Ook wezen ze al snel naar het fenomeen van 'straatraces' die in het weekend vaker op het verlaten universiteitsterrein schijnen te worden gehouden.
Redactiemanager Wim Kramer van RTV Utrecht zegt in een reactie dat hier een leermoment ligt maar dat er ook omroeporganisaties zijn, waaronder RTL, die bewust de reacties onder artikelen weglaten vanwege het laakbare karakter van sommige reacties.

DUIC EN DUB

De onderzoekers constateren verder dat het groeiende aanbod van zelfstandige nieuwssites het Utrechtse nieuwslandschap verrijkt. Deze partijen, zoals DUIC en DUB, zorgen inmiddels voor de helft van het aantal online-berichten in Utrecht. Deze nieuwssites scoren vooral beter met berichten over cultuur en uitgaan.
Het onderzoek in Utrecht is het eerste uit een reeks van vier; in 2017 worden de resultaten van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam verwacht. Eerder onderzoek liet dat nieuwe journalistieke platformen eerder van de grond lijken te komen in grotere steden die nog over een redelijke infrastructuur voor lokaal nieuws beschikken. De vraag is volgens de onderzoekers of er in de grote steden slimme oplossingen te vinden zijn waar de nieuwsvoorziening elders in het land van kan profiteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.