"Fietspaden in de provincie moeten comfortabeler"

UTRECHT - In Utrechtse fietspaden zitten teveel hobbels en het is er te druk. Toch scoren de paden in de provincie met 7,9 een dikke voldoende in een groot onderzoek dat is gehouden in opdracht van de ANWB, Fietsersbond, NTFU en Stichting Landelijk Fietsplatform.
Utrecht scoort gelijk aan het landelijk gemiddelde in het onderzoek, dat zich vooral richtte op recreatieve fietsers. Dat zijn voornamelijk mensen van 55 jaar en ouder.
De meeste van de deelnemers gebruiken een gewone fiets voor hun recreatieve tochtjes. Opmerkelijk is dat met 28 procent relatief weinig Utrechters een elektrische fiets hebben. Vooral buiten de Randstad hebben veel meer fietsers een ebike.

COMFORT

Ondanks het goede rapportcijfer kan de provincie nog wel wat doen om het comfort te verbeteren. Niet alleen zouden fietspaden wat minder bobbelig mogen zijn, ook moet de bewegwijzering aangepakt worden. Verder zou eenderde van de deelnemers meer rustplekken onderweg op prijs stellen, liefst met een prullenbak erbij.
Het best in het onderzoek scoorde Drenthe. Daar kregen de paden een 8,4 van de recreatieve fietsers. In die provincie stoorde zich slechts 17 procent van de deelnemers aan drukte op de paden. In heel Nederland vindt zo'n 26 procent dat de fietspaden te druk zijn.
Het onderzoek is uitgevoerd door Blauw Research en die ondervroeg 11228 mensen, onder wie 908 Utrechters.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.