"Kamermotie PvdA geen invloed op Utrechtse biomassacentrale"

UTRECHT - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat subsidies voor biomassa worden stopgezet, maar dat geldt niet voor de plannen voor een biomassacentrale in Utrecht. Volgens energiemaatschappij Eneco gaat het alleen om subsidies voor het bijstoken van biomassa in bestaande kolencentrales.
Een biomassacentrale stookt biologisch materiaal, zoals hout, om energie op te wekken. Dat kan ook in kolencentrales en de eigenaren daarvan hebben daarvoor subsidies aangevraagd. Een Kamermeerderheid zegt dat het onduidelijk is waaraan dat geld wordt besteed.
Ook liggen er grote vragen over de herkomst van het materiaal. Zo kan het zijn dat hele bossen worden gekapt voor de Nederlandse energiebehoefte. Bovendien wordt biomassa steeds duurder, terwijl zonne- en windenergie juist goedkoper worden.

LAGE WEIDE

De bezwaren van de Kamer zijn legitiem, zegt Eneco, maar ze gelden niet voor de te bouwen biomassacentrale op industrieterrein Lage Weide. Dat is geen kolencentrale en in de centrale wordt straks alleen snoeiafval gebruikt. Eneco is niet blij met kolencentrales omdat die erg vervuilend zijn en is dus tevreden met de opstelling van de Tweede Kamer.
De energie die in de Utrechtse centrale moet worden opgewekt, is bedoeld voor stadswarmte voor 22.000 huishoudens in Utrecht en Nieuwegein. Dat bespaart veel aardgas en scheelt 41.000 ton CO2-uitstoot per jaar, stellen de voorstanders. Daarom ziet ook GreenPeace de centrale graag komen. De centrale is niet voor electriciteit.
Omwonenden wijzen erop dat het snoeiafval door veel vervuilende vrachtwagens moet worden aangevoerd en dat is verre van milieuvriendelijk.
De provincie heeft al een vergunning aan Eneco afgegeven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.