Brieven van Koninklijk Huis in Paleis Soestdijk

BAARN - In Paleis Soestdijk is vanaf vandaag de persoonlijke correspondentie van het Koninklijk Huis te zien. Het is een expositie van post die ooit werd verstuurd vanaf het paleis. Ook de draaiboeken voor gasten van bijvoorbeeld diners zijn te bezichtigen.
Het gaat om 250 originele poststukken die ooit door verzamelaar Martin Coers bij elkaar werden gebracht. "Het gaat bijvoorbeeld om persoonlijke kerstkaarten, maar ook officiële uitnodigingen voor diners en staatsbanketten", vertelt Ronald Smit van Paleis Soestdijk.
De collectie geeft volgens Coers een bijzonder inkijkje in het leven achter de schermen van het Koninklijk Huis. "Het geeft een mooi tijdsbeeld van de Oranjes door de jaren heen. Mijn favoriet is de kerstwens van 1938 van koningin Juliana en prins Bernhard. Dat is een foto van het stel en die is persoonlijk gesigneerd."

GEDETAILLEERDE INFORMATIE

De inhoud van de expositie bleek verrassend, zelfs voor iemand als Smit die toch al enkele jaren op Paleis Soestdijk werkt. "Het heeft me bijvoorbeeld verbaasd over hoe gedetailleerd de informatie wordt verstrekt aan genodigden voor officiële gelegenheden", zegt Smit. "Dat gaat echt op detail, hoe laat je ergens verwacht wordt, maar ook naast wie je zit en wat een gespreksonderwerp zou kunnen zijn."
De expositie is tot en met 12 maart te bekijken.

Expositie met 250 persoonlijke poststukken van Koninklijk Huis
Brieven van Koninklijk Huis in Paleis Soestdijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.