RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Relatief weinig fietsdoden in Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Dodelijke fietsongevallen komen in de provincie Utrecht, afgezet tegen het aantal fietskilometers dat wordt gemaakt, weinig voor. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In absolute aantallen staat Utrecht in de middenmoot met 54 fietsdoden in de periode 2011-2015. Als daarbij het vrij hoge fietsgebruik wordt meegewogen, behoort Utrecht samen met Groningen tot de veiligste provincies.

De meeste fietsongelukken met dodelijke afloop gebeurden in deze periode in Noord-Brabant, gevolgd door Zuid- en Noord-Holland. Afgezet tegen het aantal gefietste kilometers vielen in Limburg en Zeeland de meeste doden.


ZELFDE NIVEAU

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat in 2015 115 mannen en 70 vrouwen om het leven kwamen door een fietsongeval. Het aantal fietsdoden schommelt sinds 2004 rond hetzelfde niveau. In 1997 bereikte het aantal omgekomen fietsers een piek met 264 slachtoffers; daarna was er een afname.

September en oktober zijn de gevaarlijkse maanden voor fietsers; februari de veiligste. De meeste slachtoffers vallen onder werktijd en 75-plussers zijn de grootste risicogroep.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht