ProRail definitief publieke organisatie

UTRECHT - ProRail wordt definitief weer een publieke organisatie. De ministerraad ging vrijdag akkoord met het voorstel om de Utrechtse spoorbeheerder om te vormen tot een zelfstandig bestuursorgaan met eigen rechtspersoonlijkheid.
Om procedures, werkwijzen, tarieven en jaarplannen te verbeteren, overweegt het kabinet een gebruikersraad in te stellen. Daarin kunnen dan onder meer vervoerders, verladers en reizigers zitting nemen.
Door de verandering heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu meer grip op het bedrijf. ProRail had de afgelopen jaren onder meer te maken met kostenoverschrijdingen bij projecten. Zo viel de verbouwing van Utrecht Centraal duurder uit. Vorig jaar werd bekend dat ProRail miljoenen tekort komt voor toekomstige projecten.

VERRAST

ProRail zegt niets te weten van het kabinetsbesluit, waarbij het bedrijf weer een publieke organisatie wordt. Het bedrijf zegt vrijdag in een reactie verrast te zijn door het besluit van Dijksma.
Het spoorbedrijf gaat het besluit eerst goed bestuderen en is benieuwd op grond van welke nieuwe elementen het besluit is genomen. De organisatie wil weten wat de personele, organisatorische, juridische en financiële consequenties zijn van het kabinetsbesluit.

ONVERSTANDIG

Meerdere organisaties, zoals de Nederlandse Spoorwegen, FNV Spoor en het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en reizigersorgansiaties zeiden in oktober nog in een brief aan Dijksma een verandering in de bedrijfsstructuur van ProRail niet verstandig te vinden. Werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwde toen voor de mogelijke negatieve gevolgen voor investeringen in het spoor.
Reizigersorganisatie Rover reageerde vrijdag weer negatief. Volgens een woordvoerder zat het besluit eraan te komen en kan er nu weinig tegen worden gedaan. Rover hoopt dat een volgend kabinet het besluit terugdraait. De organisatie is bang dat treinkaartjes duurder zullen worden.
De Nederlandse Spoorwegen wilden vrijdag niet reageren op het kabinetsbesluit. "Het is een zaak van de politiek", aldus een woordvoerder.
Eind volgend jaar hoopt het kabinet de wet voor de structuurwijziging rond te hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.