RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

VIDEO: Flink wennen aan nieuwe dienstregeling

1/3
PROVINCIE UTRECHT -

Een nieuwe dienstregeling is ingegaan voor trein- en busvervoer in en rond Utrecht en het is de eerste werkdag waarop die geldt. De NS rijdt voortaan met meer treinen en die hebben nieuwe aankomst- en vertrektijden. Tegelijkertijd is dit weekeinde Syntus begonnen als de nieuwe busmaatschappij voor Utrecht.

Het is dan ook flink aanpassen vandaag voor de Utrechtse reizigers in het openbaar vervoer. "Normaal gesproken loop je zo door, nu moet ik echt bij elke overstap kijken of ik het goed doe", zegt Alwin Boerhaave, onderwijzer in de Utrechtse wijk Lunetten. Hij komt al jaren met de trein en de bus naar zijn school, maar vanmorgen is het opletten. "Ik merk wel dat ik een kortere reistijd heb. Als ik het goed plan, tenminste." En hij kijkt nog eens op de informatieborden van de nieuwe busmaatschappij Syntus.

"Zijn verhaal staat niet op zich", zegt Aldo Markus van de reizigersvereniging Rover. Ook hij ziet veel zoekende reizigers op deze eerste dag van de nieuwe dienstregeling. "Er zijn grote voordelen, zo vertrekken er dagelijks 150 treinen in plaats van 100. Maar die moeten allemaal een plek in de nieuwe dienstregeling vinden." Ook de nieuwe busmaatschappij biedt reizigers voordelen, vindt Rover "Er is gratis internet in de bussen en er zijn stopcontacten voor wie een mobieltje wil opladen."

Voor beide maatschappijen is de invoering het sluitstuk van langdurige planning. De NS heeft net een uitvoerige operatie achter de rug, waarbij veel sporen werden uitgebreid en rechtgelegd. De planning van de nieuwe dienstregeling begon twee jaar geleden al. Syntus moest juist de afgelopen weken nog het grootste karwei verrichten: door een rechtszaak hoorde de maatschappij pas vorige maand definitief dat zij voortaan het busvervoer zou mogen uitvoeren. De nieuwe bussen van Syntus werden dan ook pas afgelopen zaterdag opeleverd. "Dat merk je ook vandaag", zegt Markus. "De matrixborden hebben nog niet alle juiste informatie."


NS

Ook NS is van start gegaan met een sterk veranderde dienstregeling. Mensen moeten wel even wennen aan de nieuwe tijden en zijn vaak voor de zekerheid maar wat eerder van huis gegaan, merkte verslaggever Richard Grootbod op Utrecht Centraal.

NS zegt zelf dat het een zeer drukke ochtend was op het spoor, maar dat de situatie wel beheersbaar was. Rond 09.15 uur had het spoorbedrijf zevenhonderd klachten binnengekregen. Veel mensen hebben zondagavond nog informatie opgevraagd. Het ging om zeven miljoen reisadviezen, een absoluut record.

ZUILEN BLIJ, OVERVECHT MINDER
Aldo Markus ziet plus- en minpunten in de nieuwe dienstregeling. Voor mensen in Utrecht-Zuilen en Maarssen is de verbinding naar Amsterdam er een stuk op vooruit gegaan, nu er weer de hele dag een rechtstreekse stoptrein naar de hoofdstad rijdt.

Aan de andere kant zullen de treinen van en naar Almere tijdelijk niet stoppen op Utrecht-Overvecht. "Dat is vooral lastig voor mensen die vanuit de richting Hilversum en Almere komen en op Overvecht overstappen op de bus naar de Uithof. "Die moeten nu door naar Utrecht Centraal en komen dan in de overvolle lijn 12 terecht. Dat is dan weer jammer."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -