Karel V hoopt op ster, maar rekent nergens op

PROVINCIE UTRECHT - Leo Hollman, de directeur van het Utrechtse hotel-restaurant Karel V, kijkt met spanning uit naar de presentatie van de Michelin Gids 2017. Aan het eind van de ochtend wordt bekend aan welke Nederlandse restaurants sterren toegekend worden.
Sinds Karel V in 2014 zijn ster kwijtraakte heeft de stad Utrecht geen sterrenrestaurant meer. Hollman voelt een gezonde spanning: "Alsof ik weer mijn wiskunde-examen moet doen." Karel V hoopt op een ster, maar rekent nergens op, zegt Hollmann. "Gasten fluisteren ons steeds vaker in: waarom hebben jullie geen ster? Dus daardoor gaat het wel meer leven. Ik zou het vooral het team ontzettend gunnen. Iedereen werkt elke dag ontzettend hard."
Als een restaurant een Michelin-ster kwijtraakt, volgt er nooit een toelichting over vanuit Frankrijk. "We weten dus niet zeker waarom we hem in 2014 verloren," zegt Hollman, "maar het had er vermoedelijk mee te maken dat we toen een nieuwe chef-kok kregen."
Niet alleen voor Karel V, maar ook voor de hele stad zou het een feestdag zijn als het restaurant vandaag weer terugkeert bij de Nederlandse elite. "Je boort dan nieuw publiek aan. In vergelijkbare steden staan wel een of meerdere sterrenrestaurants, dus het is in Utrecht wel een beetje een collectief culinair trauma geworden. Maar dat is overdreven; je kunt hier fantastisch eten."

Leo Hollman: "Bij mijn moeder in het zuiden brandt een kaarsje"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.