RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rechtszaak fraude NS in Limburg van start

UTRECHT -

Vijf voormalige topbestuurders van de vervoersbedrijven NS, Abellio en QBuzz staan dinsdag in Den Bosch in een zogenoemde regiezitting voor de rechter wegens fraude en omkoping rond de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

De NS Groep en de voormalige bestuurders van de betrokken vervoersbedrijven worden door het Openbaar Ministerie verdacht van omkoping, valsheid in geschrift en/of het schenden van bedrijfsgeheimen. Ook een extern adviseur is verdachte in deze zaak.

Het vervoerscontract van 2017 tot en met 2031 heeft een waarde van 2 miljard euro. De zitting wordt gehouden om te bepalen wat de stand van zaken is in het fraudeonderzoek. Pas later wordt de strafzaak tegen de verdachten inhoudelijk door de rechtbank beoordeeld.

Vanwege de onregelmatigheden moest voormalig NS-topman Timo Huges in juni 2015 het veld ruimen. Hij heeft volgens de NS destijds onjuiste en onvolledige verklaringen afgelegd over zijn rol in de affaire rond de aanbesteding.


DIJSSELBLOEM

Huges staat ook terecht en wil minister Dijsselbloem (FinanciŽn) horen. De bewindsman moet volgens raadsman Daan Doorenbos van Huges onder meer uitleg geven over "criminaliserende uitlatingen" die Dijsselbloem zou hebben gedaan aan het adres van de ex-topman.

Volgens Doorenbos heeft Dijsselbloem in juni 2015 gezegd aangifte te overwegen tegen de topman. Daarnaast heeft hij in een debat in de Tweede Kamer in februari van dit jaar in stellige bewoordingen Huges beschuldigd, aldus de raadsman. Hij loopt daarmee de rechter voor de voeten en handelt in strijd met het grondbeginsel dat bepaalt dat verdachten onschuldig zijn totdat het tegendeel is bewezen, zegt Doorenbos.


VERVOLGING

Het Openbaar Ministerie heeft meer verdachten op de korrel, maar voor hen is nog niet besloten of ze worden vervolgd. Er loop ook nog een civiele procedure. Transdev, moederbedrijf van vervoerders Veolia en Connexxion, eist een schadevergoeding van miljoenen van de NS.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -