Bezorgde boeren bijeen in De Meern

DE MEERN - Bezorgde Utrechtse boeren praten dinsdagavond in De Meern over de afschaffing van het melkquotum. Ze zijn bang dat ze straks hun hoofd niet meer boven water kunnen houden. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond heeft ze daarom uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.
Vorig jaar werd het Europese melkquotom afgeschaft, waardoor het aanbod van melk sterk steeg en de prijs daalde. "Om te kunnen overleven moeten boeren minimaal 40 cent per liter verdienen, dat was 22 cent en is momenteel iets gestegen, tot ongeveer 30 cent," zegt melkveehouder Chiel Markus uit Oudewater en bestuurslid van de NMV.

FAILLIET

Volgens Markus is het belangrijk dat er snel iets verandert. "Het ziet er heel slecht uit voor alle melkveehouders. Stel dat die slechte prijzen doorzetten, dan dreigen veel boeren failliet te gaan."
Consumenten ervaren volgens de Oudewaterse boer nauwelijks iets van de problemen. "In de winkel merk je er weinig tot niets van door prijsafspraken die supermarkten onderling maken. De supermarkten bieden steeds minder op producten en dat kunnen ze doen, omdat er zoveel melkaanbod is."

STERK

Tijdens de bijeenkomst dinsdagavond hoopt Markus de boeren te laten weten dat het menens is. "Ik hoop dat men beseft wat het melkquotum en de fosfaatwetgeving betekenen voor de boeren. Het is belangrijk dat de boeren samen sterk zijn en we het hebben over de problemen."
SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf en onderzoeker Niek Koning van Wageningen UR zijn de sprekers dinsdagavond.

"Het ziet er heel slecht uit voor alle melkveehouders"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.