Utrechtse verzetsheldin Hebe Kohlbrugge (102) overleden

UTRECHT - De Utrechtse verzetsstrijder Hebe Charlotte Kohlbrugge is op 102-jarige leeftijd overleden.
Op 4 mei dit jaar legde ze nog een krans tijdens de Dodenherdenking op het Domplein. Bij het Spoorwegmuseum in Utrecht legde ze een krans met burgemeester Jan van Zanen.
Op deze plek staat het Joods monument, een herdenkplek met namen van 1200 joden. Het was de eerste keer dat hier een krans werd neergelegd op 4 mei. Het Spoorwegmuseum was vroeger station Maliebaan en vanuit daar werden Joden gedeporteerd.
Kolhbrugge vond de oorlog herdenken belangrijker dan ooit. "Het is geweldig belangrijk omdat wij ons als Nederlands volk medeschuldig gemaakt hebben aan de Holocaust door dat akelige briefje 'Ben je Jood of ben je niet-Jood' te tekenen", sprak ze destijds.
De Utrechtse raakte in de Tweede Oorlog betrokken bij het verzet. Ze zat een tijd in een concentratiekamp. Na de oorlog deed ze vredeswerk en kreeg ze meerdere onderscheidingen. In 1990 kreeg ze een eredoctoraat in Praag en vijf jaar later in Cluj (Roemenië).
In 2002 kwam haar autobiografie "Tweemaal twee is vijf" uit . Drie jaar geleden werd Kohlbrugge op de Tsjechische ambassade onderscheiden voor haar verdiensten voor de rechten van de mens.

Interview met Hebe Kolhbrugge bij de kranslegging
4 mei 2016: Hebe Kohlbrugge legt krans bij het Spoorwegmuseum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.