"Amersfoort laat kansen liggen voor topsporters"

AMERSFOORT - Amersfoort biedt jonge topsporters te weinig kansen. Veel jong talent dreigt daardoor de stad te verlaten, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht en de Stad Amersfoort.
De Amersfoortse Sportfederatie (ASF), belangenbehartiger van ruim 120 sportverenigingen in de stad, is enerzijds blij met het nieuwe sportcentrum Amerena. Dat complex wordt uitgerust met een zwembad dat aan alle eisen van de zwembond voldoet. Maar er is ook kritiek.

TOPNIVEAU

Zo denkt ASF-voorzitter Juliette van Balen dat er meer nodig is om sportclubs op topniveau te laten presteren. "Als je talent ook echt een kans wil geven om zich te ontwikkelen, dan mogen we daar best een handje bij helpen".
Van Balen ziet sporttalenten die de stad de rug toe keren, omdat andere steden aantrekkelijker zijn. Als voorbeeld noemt ze het realiseren van huisvesting voor talenten. Zo hebben jonge topsporters in Utrecht voorrang op de sociale woningmarkt via de Stichting Studenten Huisvesting (SSH).

BREEDTESPORT

Binnen de Amersfoortse gemeenteraad is voor een dergelijke regeling geen animo. CDA-raadslid Ben van Koningsveld vindt dat niet uit te leggen aan andere woningzoekenden die op een wachtlijst staan. "Bovendien gaat voor ons de prioriteit naar investeren in breedtesport omdat iedereen daar gezonder van wordt", aldus de woordvoerder sport.
Ook Hans Buijtelaar, wethouder Sport, ziet het er voorlopig niet van komen dat jonge talenten eerder kans maken op een sociale huurwoning.

TOPSPORTMENALITEIT

De
sprak met zwemster Lia Dekker die vindt dat het in Amersfoort ontbreekt aan een topsportmentaliteit. "Zonder visie of toptrainers kom je er niet. Hier moest ik voor mijn gevoel alles alleen doen". Dekker, houdster van het Nederlands record 200 meter schoolslag lange baan, besloot in Maarssen verder te trainen.
Middelbare school Het Nieuwe Eemland probeert jonge sporttalenten wel te faciliteren. Het is de enige school in Amersfoort met het predicaat 'topsportvriendelijke school'. Leerlingen die op professioneel niveau sporten krijgen bijvoorbeeld aangepaste onderwijsschema's.
Zo ook Sam Blok, die professioneel taekwondo beoefent. Hij is blij dat de school hem veel ruimte geeft om te kunnen trainen. Tegelijkertijd moet hij voor die trainingen wel uitwijken naar Rotterdam. "Ik herken wel dat mijn club in Amersfoort geen extra mogelijkheden krijgt om topsport beter mogelijk te maken", aldus de 17 jarige leerling.

DISCUSSIEAVOND

In samenwerking met de Bibliotheek Eemland organiseren RTV Utrecht en De Stad Amersfoort een discussieavond. Aanstaande woensdagavond wordt in de bibliotheek gepraat over of er wel voldoende wordt gedaan in de stad om sporttalenten te faciliteren. Sportwethouder Hans Buijtelaar is één van de gasten. Ook Juliette van Balen, voorzitter van de Amersfoortse Sportfederatie, is erbij.
Iedereen is uitgenodigd om mee te praten en te discussiëren. De avond begint om 19.00 uur en wordt gepresenteerd door RTV Utrecht-presentatrice Nadya Sewradj.
Sinds afgelopen zomer werken RTV Utrecht en De Stad Amersfoort intensief samen in het mediacentrum in Amersfoort. Het project over het sportbeleid van Amersfoort is het tweede onderwerp dat beide media samen behandelen.

Talenten trekken weg uit Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.