Omstreden huisbaas sleept 13 huurders voor de rechter

UTRECHT - Huisbaas Marcel van Hooijdonk daagde dinsdag dertien van zijn huurders voor de rechter. Hij eiste dat ze hun woning moeten verlaten. Hij hoopt zo een dwangsom van de gemeente te kunnen ontlopen.
Het gaat om drie huizen aan de Händelstraat in Utrecht. In het contract van de bewoners staat dat zij hier wonen als een huishouden, maar de gemeente zegt het hier gaat om kamerverhuur. Maar daar heeft van Hooijdonk geen vergunning voor. Daarom heeft de gemeente Van Hooijdonk een dwangsom opgelegd van 7.500 euro.

GENOODZAAKT

Volgens Van Hooijdonk is hij zodoende door de gemeente verplicht om de zaak aan te spannen. "Voortkomend uit de last van een dwangsom die door de gemeente Utrecht is opgelegd voelden wij ons genoodzaakt om een procedure te beginnen tegen de huurders," vertelde zijn woordvoerder na afloop van de zaak, waarin woensdag de uitspraak wordt verwacht.
"Door de gemeente is geconstateerd dat de huurders niet als huishouden samenwonen. Volgens de huurovereenkomst zou dat wel het geval moeten zijn. Dat is voor ons lastig te controleren, dus hebben we de rechter gevraagd om daar een uitspraak over te doen," gaat de woordvoerder verder.
Van Hooijdonk stelt de situatie te betreuren."De gemeente zegt de belangen van studenten te vertegenwoordigen, maar wil ze ondertussen op straat zetten. In plaats daarvan zou ze moeten faciliteren dat ook woongroepen op deze wijze huisvesting moeten kunnen krijgen."

MISSTANDEN

De huisjesbaas komt de laatste jaren regelmatig in het nieuws vanwege
. Wethouder Jansen doet er naar eigen zeggen alles aan om het hem zo moeilijk mogelijk te maken in de stad. Hij krijgt boetes en wordt gecontroleerd.
Het CDA in de gemeenteraad zei onlangs nog dat de stad alles op alles moet zetten de praktijken van Van Hooijdonk aan te pakken. "Zoek de grenzen op van wat de wet ons toestaat om te doen. Zit hem zo kort op de huid dat hij zijn activiteiten in Utrecht staakt en weggaat," stelde CDA-raadslid Bert-Jan Brussaard in UVandaag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.