Utrecht praat met uitkeringsgerechtigden

UTRECHT - Veel van de ruim 31.000 uitkeringsgerechtigden in Utrecht doen vrijwilligerswerk en vinden dat ze daarvoor meer gewaardeerd mogen worden. De stad zit in op zijn beurt in z'n maag met mensen die zich met een uitkering inzetten voor de maatschappij. In Utrecht wordt daarom vanavond een Podiumgesprek georganiseerd over het onderwerp.
"Een baan vinden is erg lastig", zegt Sunita Chote. De 47-jarige raakte in 2015 haar baan kwijt en is sindsdien hard op zoek naar nieuw werk. Maar dat is nog niet zo makkelijk, merkte Chote. "In het begin stuurde ik 15 tot 20 brieven, maar door al die afwijzingen doe ik nu niet meer dan de vier verplichte sollicitaties per maand."
Chote zegt dat ze te weinig ondersteuning krijgt van het UWV en inmiddels vrijwilligerswerk doet om toch nuttig bezig te blijven. Nol Kliffen van het UWV zegt dat zijn organisatie mensen online veel informatie biedt. Chote denkt dat het beter kan. "We wachten met z'n allen totdat iemand in de bijstand stroomt en dan pas krijgt diegene een jobcoach."

VRIJWILLIGERSWERK

Kliffen erkent dat dienstverlening via internet niet voldoende is en zegt dat er ook al initiatieven zijn genomen om werklozen meer persoonlijk te helpen. Daarbij speelt ook de vraag wat het UWV moet doen met mensen die een uitkering hebben, maar wel nuttig vrijwilligerswerk doen.
Utrecht wil er met Podiumgesprek achter komen wat wel en niet werkt om mensen aan een baan te helpen, maar ook hoe de stad om moet gaan met mensen in de bijstand die stiekem vrijwilligerswerk doen. Dat mag soms onder voorwaarden, maar niet iedereen houdt zich daaraan.
De stad heeft van het ministerie van Sociale Zaken toestemming gekregen om te experimenteren met uitkeringen. In de proef "Weten wat werkt" wordt gekeken hoe het UWV en de stad werklozen het beste kunnen stimuleren om werk te vinden.
Geïnteresseerden kunnen vanavond aansluiten bij het podiumgesprek om 19:45 uur in het ZIMIHC theater Stefanus in Utrecht, maar zijn ook welkom bij de online discussie via Facebook.

Werkloze Sunita Chote doet inmiddels vrijwilligerswerk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.