Zorgen over orthodoxe lessen alFitrah

UTRECHT - De gemeente Utrecht houdt zorgen over het onderwijs dat de Islamitische stichting alFitrah geeft aan kinderen. Die kunnen door de orthodoxe lessen niet goed deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Dat concludeert de gemeente Utrecht na onderzoek van Verwey-Jonker instituut.
Onderzoekers namen het alFitrah Dar al-Hudaa-instituut onder de loep na signalen over beïnvloeding van leef- en denkwijzen van kinderen die daar les krijgen. Ook zou de stichting erg gesloten zijn, maar dat is al verbeterd na een gesprek met de burgemeester.
De kinderen wordt volgens de onderzoekers geleerd dat het schudden van handen tussen mannen en vrouwen niet goed is en dat de seksen gescheiden moeten worden. "Het samenleven in buurt, wijk of op scholen kan hierdoor onder druk komen te staan", schrijft het college.
Ook het alleen omgaan met mensen binnen de eigen geloofskring wordt door de onderzoekers als een risico aangemerkt. De gemeente zou daarom alFitrah in contact moeten brengen met andere onderwijsinstituten in de wijk, schrijven de onderzoekers. Ook moet de gemeente in gesprek blijven met de stichting.
Over andere zaken in het onderwijs zijn de wetenschappers positief. Ze schrijven dat de lessen van alFitrah geen wetten overschrijden. Ook worden de kinderen aangemoedigd zich te ontwikkelen en actief te zijn in de samenleving, met respect in de omgang met andersdenkenden. Dat kan nog wel beter, volgens de onderzoekers. De leraren van alFitrah krijgen het advies meer contact te zoeken met basisscholen in de buurt en ook buitenschoolse activiteiten te organiseren.
Het Verwey-Jonker instituut merkt overigens op dat er erg weinig onderzoek naar moskeeonderwijs in Nederland is gedaan en zeggen dat vervolgonderzoek nodig is. Het zou ook zinvol zijn dergelijk islamitisch onderwijs te vergelijken met de lessen die bijvoorbeeld op orthodox-joodse of orthodox-christelijke scholen worden gegeven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.