Badmintoncoach: "Amersfoort moet meer ambitie tonen voor topsport"

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De nationale bondscoach van de Nederlandse badmintonselectie vindt dat Amersfoort meer ambitie moet tonen om topsport mogelijk te maken in de stad. Dat zei hij woensdagavond tijdens een sportdebat dat werd georganiseerd in Bibliotheek Eemland.
Tijdens het debat, dat werd georganiseerd door RTV Utrecht, De Stad Amersfoort en Bibliotheek Eemland, werd gediscussieerd over het sportbeleid van de stad. De centrale vraag was of Amersfoort zich meer moet profileren als sportstad.

AMERENA

In het panel zaten onder andere sportwethouder Hans Buijtelaar en de voorzitter van de Amersfoortse Sportfederatie Juliette van Balen. Aan de hand van stellingen kon zowel het panel als het publiek meepraten.
De gemeente ziet vooral een rol weggelegd in het subsidiëren van verenigingen en het bouwen van sportaccomodaties, zoals het nieuwe sportcomplex Amerena. Wethouder Buijtelaar zei tijdens het debat "iedere Amersfoorter aan het sporten te willen krijgen."

TOPSPORT

De aanwezige bestuurders van sportverenigingen lieten weten dat die ambitie te ondersteunen, maar dat er onvoldoende aandacht is voor topsport. Jonge sporttalenten dreigen daarom Amersfoort de rug toe te keren.
Zo kent de stad bijvoorbeeld geen regionaal trainingscentrum, dat talenten kan opleiden voor de nationale en internationale top. Utrecht heeft wel zo'n centrum op schaatsgebied. De oproep uit de zaal was om ontwikkeling van talent op te nemen in het sportbeleid van Amersfoort.

INVESTERING

Ook werd duidelijk dat de gemeente Utrecht 30 miljoen euro investeert in sport, terwijl Amersfoort het met een vierde van dat budget moet doen. Dat maakt volgens wethouder Buijtelaar dat er andere keuzes worden gemaakt.
Het sportdebat werd bijgewoond door bijna dertig geïnteresseerde Amersfoorters. Sinds afgelopen zomer werken RTV Utrecht en De Stad Amersfoort intensief samen in het mediacentrum in Amersfoort.
Het project over het sportbeleid van Amersfoort is het tweede onderwerp dat beide media samen behandelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.