RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"OV van en naar Utrecht moet sneller en beter"

PROVINCIE UTRECHT - Wie met het openbaar vervoer reist tussen Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet in 2040 binnen een uur van deur tot deur kunnen komen. Een groot netwerk met directe verbindingen naar drukbezochte plekken in steden is de oplossing, schrijven overheid en ov-bedrijven in een gezamenlijke toekomstvisie.

De wachttijden moeten korter worden, doordat metro's, lightrails en bussen vaker gaan rijden. Aan de randen van stedelijke gebieden en in dunbevolkte regio's moeten nieuwe deelautoconcepten, zelfrijdende busjes en e-fietsvoorzieningen de bus vervangen die nu nog maar een keer per uur komt. Daarmee wordt binnenkort al geŽxperimenteerd.

Dat de reistijd tussen de vier grote steden flink omlaag moet, is omdat hier steeds meer mensen wonen en werken en de reisbehoefte dus groot is, zo staat in het rapport. Ook is de afgelopen jaren veel veranderd in het ov. "Zoals de ov-chipkaart die nu al helemaal geÔntegreerd is in ons systeem", zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur).

Het ov moet volgens de initiatiefnemers door de maatregelen over dik twintig jaar een stuk sneller en slimmer zijn. Daar moet nu al mee worden geŽxperimenteerd, zegt Dijksma. De al geplande investeringen van 10,4 miljard euro in spoortrajecten moeten de basis leggen voor het realiseren van die visie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht