RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Blinden lopen gevaar op busstation Utrecht Centraal"

1/2
UTRECHT - Het busstation onder Utrecht Centraal is onduidelijk en soms zelfs gevaarlijk voor blinden en slechtzienden.

RTV Utrecht liep met Jos Sprenkels over het station. Hij heeft een visuele beperking en is zeer ontevreden over Utrecht Centraal.

Het gevaarlijkst is de opstapplek bij busterminal D. De ribbeltegels op de grond die slechtzienden gebruiken als looplijnen liggen nog geen halve meter bij de rand van de stoep vandaan.

En daar komen bussen soms hard langs scheuren. "Ik voel mij hier totaal onveilig", zegt Sprenkels.


MEER PROBLEMEN

Er is meer mis met de ribbeltegels: wie vanaf de stationshal met de lift naar busterminal D gaat, raakt het tegelspoor gelijk kwijt. Er is wel een lijn, maar die begint aan de andere kant van de lift.

"Als reiziger vind ik dit heel knullig", zegt Sprenkels. "Als ik mijn lijn kwijt ben heb ik echt een probleem."


KASTJE

Tot slot is er nog een probleem op het busstation: een kastje dat gesproken reizigersinformatie geeft is amper te verstaan. "Dit is toch bijna niet te horen joh", zegt Sprenkels verbaasd als hij het kastje uitprobeert.

"Het is voor een gemiddelde persoon niet te volgen. En in heel Utrecht is dit het enige sprekende kastje." Sprenkels wil zo snel mogelijk in gesprek met de gemeente Utrecht om de situatie te verbeteren.

De gemeente laat desgevraagd weten dat het ontwerp van het station met Solgu (Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht) is besproken en dat de klachten van Sprenkels al zijn genoteerd. Die worden net als andere klachten nog beoordeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht