Oude haven Spakenburg geen bouwput meer

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De werkzaamheden in de Oude Haven van Spakenburg zijn zo goed als afgerond. Sinds september is een aannemer bezig met de bouw van een flexibele waterkering. Die moet bij hoog water inwoners van het vissersdorp beschermen tegen het natuurgeweld.
De flexibele waterkering in het dorp wordt ruim driehonderd meter lang. Daarmee krijgt het dorp de langste flexibele waterkering ter wereld. Bij hoog water komt de wand automatisch uit de grond.
Ruim drie maanden hebben de werkzaamheden aan de Oude Schans geduurd. Tijdens de bouwperiode stonden er grote bouwhekken langs de waterkant. Daardoor hebben ondernemers omzetverlies geleden. "Het heeft mij wel klanten gekost", zegt ijsverkoper Henk Mink.

BEGRIP

Toch hebben ondernemers zoals Mink begrip voor de afzetting. "We hebben al met de gemeente kunnen overleggen dat de bouw begon na het toeristenseizoen." Ook zijn buurman, de visboer, kan leven met het compromis dat is gesloten. "We zijn nu in ieder geval verzekerd van droge voeten", zegt de verkoper.
Inwoners van Spakenburg zijn tevreden met het resultaat. "Hij valt nauwelijks op", zegt een voorbijganger. In de smalle bruine plaat is het volkslied van Spakenburg gegraveerd. "Maar dat is alleen voor import, echte Spakenburgers kennen het lied uit hun hoofd", aldus de toevallige passant.
Het hele project kost ruim vijf miljoen euro. Het overgrote deel wordt betaald door waterschap Vallei en Veluwe. Ook de Nieuwe Haven krijgt zo'n flexibele waterkering. Dat deel is vóór 1 april volgend jaar klaar, als het toeristenseizoen in Spakenburg weer begint.

Oude haven Spakenburg geen bouwput meer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.