SNS schrapt honderden banen

UTRECHT - SNS schrapt de komende vier jaar 800 tot 900 voltijdsbanen. Dat bevestigde het moederbedrijf van onder meer SNS
Bank en ASN Bank vrijdag.
Het Utrechtse bankbedrijf, dat nog in handen is van de overheid, wil circa 100 miljoen euro aan besparingen doorvoeren. De plannen, die betrekking hebben op alle merken van SNS, moeten eerst nog verder worden uitgewerkt. Hoeveel mensen er precies uit moeten, is daarom nog niet bekend. Een zegsman benadrukte dat alle aantallen "nog niet in beton gegoten" zijn.
Het financiële concern telt nu nog ruim 4000 arbeidsplaatsen. Dat SNS wil snijden in de organisatie hangt samen met de digitalisering in de financiële sector. Die maakt het nodig om efficiënter te gaan werken.

GEEN VOLK

Volgens voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie gaat het om een "visieloze bezuiniging" die bovendien "pijnlijk getimed" is, zo kort voor de kerst. "Ze willen SNS omdopen tot Volksbank, maar er werkt bijna geen volk meer. Het is een guur klimaat in de financiële sector", aldus Castelein.
FNV-bestuurder Cem Lacin spreekt van "verschrikkelijk nieuws" voor de werknemers van SNS. "Eerste zorg is goede afspraken voor de medewerkers", stelt de vakbondbondsman. Bestuurder Jolien Dekker van CNV benadrukt dat keihard wordt gewerkt aan afspraken voor een goed sociaal plan, dat waarschijnlijk in januari wordt vastgesteld.

REORGANISATIES

In de Nederlandse banken- en verzekeringsbranche zijn bij reorganisaties de afgelopen jaren al vele duizenden banen verloren gegaan. De aankondiging van SNS komt een dag nadat verzekeraar Achmea
door ongeveerd 2000 banen.
De Utrechtse bank heet vanaf januari overigens Volksbank. Het bedrijf wil met de naamsverandering een punt zetten achter alle schandalen van de afgelopen jaren en aangeven dat de financiële producten eenvoudiger worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.