Enorme verschillen in kosten nieuwjaarsrecepties

PROVINCIE UTRECHT - Wie gek is op nieuwjaarsrecepties zit het beste in Renswoude en Eemnes. Deze twee gemeenten geven per inwoner veruit het meeste geld uit aan het nieuwjaarsfeestje. Dat blijkt uit een inventarisatie door RTV Utrecht.
Het feest in Renswoude en Eemnes kost per inwoner 60 tot 70 cent. En dat is een enorm verschil met gemeenten die wat beter op de kosten letten zoals de Utrechtse Heuvelrug, Bunnik en Wijk bij Duurstede. Hier kost het feestje maar 2 tot 5 cent per inwoner. Het feest in Renswoude kost dus relatief 35 keer zoveel als het feestje in De Utrechtse Heuvelrug. Alle gegevens staan in een interactieve kaart.

KLEIN EN DUUR

Opvallend is dat de duurste gemeenten ook de twee kleinste gemeenten van de provincie zijn. Een deel van de verklaring daarvoor is dat er nou eenmaal bepaalde basiskosten zitten aan het organiseren van een feestje. Ook kan meespelen dat een nieuwjaarsreceptie van veel meer maatschappelijke waarde is in een kleine gemeenschap zoals Renswoude. Het dorp zegt op de receptie ook een nieuwjaarsmarkt te organiseren en te rekenen op een hoge opkomst, waardoor de kosten nu eenmaal wat hoger zijn.
Toch hoeft het feestje ook voor een kleine gemeente niet duur te zijn. Oudewater en Woudenberg geven 1500 euro tot 2000 euro uit aan het feest. Voor Renswoude staat de teller op 3500 euro en Eemnes geeft maar liefst 5500 euro uit. Daarmee kost het feestje in Eemnes net zoveel geld als in veel grotere gemeenten zoals Veenendaal en Houten.
Ook bij middelgrote gemeenten zijn de verschillen overigens groot. Zo is Zeist met 13.000 euro een opvallende uitschieter. Het bedrag komt neer op 21 cent per inwoner. Een vergelijkbare gemeente als Woerden heeft aan 4.000 euro genoeg om feest van te vieren, nog geen 8 cent per inwoner.

GOEDKOOP EN GEZELLIG

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is met 2 cent per inwoner dus bijzonder goedkoop. "We zijn de goedkoopste maar wel de gezelligste", zegt een woordvoerder. Op de receptie is de laatste jaren bezuinigd. "Er is koffie, thee, cola en een biertje. Er speelt een bewoner op de vleugel. Zelfs de borrelnootjes zijn geschrapt."
Gek genoeg is de opzet voor de meeste gemeenten hetzelfde, een hapje en een drankje, wat muzikale aankleding en soms locatiehuur. Wel in de aanpak soms anders. Zo zet Bunnik eigen personeel en cliënten van zorgorganisatie Reinaarde in voor de catering. Daarmee geeft Bunnik met 850 euro het goedkoopste feestje in de provincie. De gemeente die in absolute bedragen het meeste geld uitgeeft is de gemeente Utrecht. Het feest kost 35.000 euro. Per inwoner zit de stad wel keurig onder het gemiddelde van ongeveer 12 cent per inwoner.
De gemeente Rhenen zegt als enige gemeente niet te weten wat de kosten zullen zijn van de nieuwjaarsreceptie. Gezamenlijk geven de Utrechtse gemeenten zo'n 125.000 euro uit aan nieuwjaarsrecepties.

Verschillen in de nieuwjaarsborrels
De reportage in UVandaag.
Weinig budget in Utrechtse Heuvelrug, maar Renswoude pakt flink uit

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.