Pegida: "Het is tijd om terug te gaan naar Utrecht"

UTRECHT - Pegida komt weer naar Utrecht. De anti-islamitische protestbeweging wil eind januari of begin februari demonstreren in de binnenstad. Een aanvraag voor de demonstratie ligt nu bij de gemeente, die moet daar toestemming voor geven.
Volgens Pegida-voorman Erwin Wagensveld moet dat lukken, omdat eerder manifestaties elders in het land rustig verliepen. "De eerste twee demonstraties waren in Utrecht en toen hadden we een paar probleempjes met de gemeente. We mochten niet veel en werden in een hoekje gezet. We hebben nu meer dan een jaar laten zien dat we vreedzaam demonstreren en dat we wel gewoon kunnen lopen. Het is dus tijd om terug naar Utrecht te gaan."

CENTRUM

Pegida heeft aangekondigd in het centrum te willen demonstreren en ook door de stad te willen lopen. "Als anderen dat mogen, dan hebben wij daar ook recht op. In Nederland heeft iedereen dezelfde rechten. Wij willen dus ook in de stad!"
Wagensveld wil alleen nog niet zeggen waar hij precies wil gaan actievoeren. "Want dan weten de tegendemonstraten nu ook al waar ze moeten zijn. We willen in het centrum en niet naar het Hogelandsepark."

ACTIVISTEN

De eerdere Pegida-demonstraties in Utrecht leidden tot confrontaties met linkse activisten en een massale politie-inzet. Volgens de politie werden aanhoudingen zowel onder voor- als tegenstanders van de demonstratie verricht.
Een van de sprekers ging destijds over de schreef. Raffie Chohan was tijdens de Pegidabijeenkomst van 11 oktober 2015 aan het haatzaaien, zo oordeelde de rechtbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.