'Treitervlogger' woord van het jaar 2016

UTRECHT - Het woord van het jaar 2016 is 'treitervlogger'. Een treitervlogger is een videoblogger die filmpjes maakt van zijn vrienden terwijl ze ongein uithalen en de vlogger ze zelfs aanmoedigt.
De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door De Dikke Van Dale in Utrecht. Een voorbeeld van een treitervlogger is onder meer Ismail Ilgun, die dit jaar bekendheid kreeg door zijn opruiende video's die hij maakte in Zaandam.
Woorden die dit jaar afvielen waren onder meer brexodus (het vertrekken van bedrijven uit Groot-Brittannië als gevolg van de brexit), pokémonterreur (overlast van spelers van het spel Pokémon Go) en trumpisme (een extreme vorm van conservatisme en wantrouwen in de staat).
Ook sjoemelzaad (gesjoemel met donorsperma), mediaweigeraar (iemand die geen geloof hecht aan wat traditionele media melden), thuisterrorist (een aanhanger van IS die niet afreist naar het kalifaat maar in eigen land terreurdaden voorbereidt) en plascontract (bewoners van een verpleeghuis die maar een bepaald aantal keren per dag naar de wc mogen).
Dit jaar werd er meer dan 100.000 keer gestemd. Vorig jaar werd 'sjoemelsoftware' het woord van het jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.