RIVM: rubberkorrels op kunstgrasvelden niet schadelijk

BILTHOVEN - De schadelijke gevolgen van rubberkorrels op kunstgrasvelden zijn minimaal. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven na onderzoek. Over het rubbergranulaat ontstond ophef omdat het kankerverwekkende stoffen bevat die schadelijk zouden kunnen zijn voor sporters.
"Sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat is gewoon verantwoord", zegt een woordvoerder van het RIVM. "Er zitten in rubbergranulaat heel veel verschillende stoffen, maar die komen slechts in zeer lage hoeveelheden vrij. Dat komt doordat die stoffen min of meer zijn opgesloten in het granulaat. Daardoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar."
Het RIVM moest van minister Edith Schippers alle voetbalveldjes controleren vanwege de ophef over rubbergranulaat. Deze korrel die op veel kunstgrasvelden ligt, zou mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten. Bij sporters leidde dat tot grote onrust. Verschillende voetbalclubs besloten wedstrijden op kunstgrasmatten met rubberkorrels tijdelijk te staken.
De KNVB in Zeist is blij met de conclusie van het RIVM, maar blijft wel alert.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.