RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Boete ex-student met ov-kaart toch omhoog

UTRECHT - Oud-studenten die ten onrechte nog met hun ov-studentenkaart reizen krijgen toch een hogere boete. Vanaf 1 januari 2018 gaat de boete omhoog van 97 naar 150 euro per halve maand. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten.

De Utrechtse studentenorganisaties LSVb en ISO noemen de hogere boete disproportioneel en vinden ook dat eerst andere opties serieus onderzocht dienen te worden, zoals de ov-chipkaart automatisch stopzetten. Dat lieten zij in een reactie weten.


MISBRUIK

Het CDA en de VVD pleitten al langer voor een hogere boete, maar stuitten op verzet van minister Jet Bussemaker en de Kamer. Die laatste stemde dinsdag toch in met de hardere aanpak van studentenkaartmisbruikers.

D66-Kamerlid Paul van Meenen bedong wel dat studenten die hun kaart niet opzeggen maar die ook niet gebruiken aan de boete ontkomen.


ONVOORSTELBAAR

Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb: "Het is onvoorstelbaar dat geen systeem denkbaar is waarin de poortjes gewoon dicht blijven als je onrechtmatig gebruik maakt van je ov-kaart. Waarom meteen studenten beboeten?''

Het liefst zou de Kamer zien dat de studentenkaart automatisch afloopt als een student daarop geen recht meer heeft. Bussemaker hield tot dusver vol dat dat onmogelijk is, maar de Kamer riep haar toch op dat te regelen.

Om onoplettende studenten tegemoet te komen wordt de boete de eerste twee halve maanden juist verlaagd naar 75 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht