UMC Utrecht maakt test voor verschil bacterie of virus

UTRECHT - Wetenschappers van het UMC Utrecht hebben een test ontwikkeld waarmee artsen heel snel kunnen zien of een patiënt met koorts een bacteriële of virale infectie heeft. Dat is belangrijk, omdat antibiotica alleen bij een bacteriële infectie werken.
De test is speciaal gemaakt om sneller te kunnen zien wat de oorzaak is van koorts of acute luchtwegproblemen bij kleine kinderen. Artsen schrijven vaak direct een antibioticakuur voor, maar dat is zinloos als het gaat om een virus. Door de test worden straks minder antibiotica voorgeschreven. Zo wordt voorkomen dat bacteriën resistent worden en infecties moeilijker te behandelen zijn.
De nieuwe test bestaat uit een bloedonderzoek, waarin drie eiwitten worden geanalyseerd. Uit proeven onder 577 kinderen in Nederland en Israël blijkt de test in vrijwel alle gevallen goed te kunnen aangeven of het gaat om een bacterie of virus.
De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Infectious Diseases. De Europese Commissie heeft 2,3 miljoen euro gegeven aan een bedrijf dat de test geschikt gaat maken voor grootschalig gebruik.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.