Verdachten plofkraakbende blijven vastzitten

PROVINCIE UTRECHT - De zeven verdachten die vandaag moesten voorkomen voor een reeks plofkraken in de regio, blijven allemaal vastzitten. Dat heeft de rechter bepaald. In het dossier van de mannen worden 54 ramkraken aan de groep gelinkt.
Dinsdag stonden zeven verdachten voor de rechtbank. Zij komen uit Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein en Nieuwersluis. Ze worden onder meer verdacht van het plegen van plofkraken in onder meer Leersum en Soest. Het OM ziet hen als een bende.
Justitie had de zeven mannen al sinds maart in het vizier. Ze vielen op door overeenkomsten in de manier hoe zij te werk gingen. In de rechtszaal werden ook beelden van een plofkraak in Oegstgeest getoond.

VERZOEK

De advocaten van de verdachten pleitten ervoor om hun cliënten vrij te laten in afwachting van het proces vanwege de persoonlijke situatie van verdachten. Zo hebben meerdere verdachten jonge kinderen. Ook vinden de advocaten dat er een gebrek is aan keihard bewijs. De rechter ging niet mee in dat verzoek.
De advocaat van de verdachte uit IJsselstein leek tijdens de zitting een fout te maken, vertelt verslaggever Van der Wel. "Hij kwam met een zaak op de proppen die niet op de rol staat." Het OM bedankte hem daarvoor. "Wellicht kan ik die ook meenemen", reageerde de officier van justitie. Dit zorgde voor fronzingen bij de andere advocaten.

PLOFKRAKEN

In Leersum hadden criminelen het in juni vorig jaar gemunt op een ING-geldautomaat in een filiaal van Albert Heijn. In Soest was het in september twee keer raak in één nacht. Ook toen waren geldautomaten in supermarkten het doelwit.
Naast de incidenten in Soest en Leersum, staan de mannen ook terecht voor plofkraken in onder meer Almere, Oegstgeest en Almelo.
Eind maart is de volgende pro-formazitting, naar verwachting wordt de zaak in september inhoudelijk behandeld.

Politie over de plofkraken in de regio Utrecht
Verslaggever Mark van der Wel over de pro-formazitting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.