RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Kampbeul Amersfoort ontspoorde compleet"

AMERSFOORT - Kamp Amersfoort heeft onderzoek laten doen naar de misdragingen van kampcommandant Karl Peter Berg tijdens de oorlog. Hij ging op zeer gewelddadige wijze te werk, zegt historica Eline Zuidema.

Berg sloeg gevangenen met een stok, een gummiknuppel en een dik stuk hout. Ook schopte hij hen met z'n laarzen en gaf hij veel te weinig eten.

De voormalig politieagent werkte eerst in een kamp in Schoorl. Daar gedroeg hij zich een stuk beter, onder meer omdat zijn vrouw hem kalm hield. Maar in Amersfoort ontspoorde hij, waarschijnlijk omdat hij niet wilde onderdoen voor de eerste kampbaas Heinrich en zijn rechterhand StŲver.

DOODSTRAF
Na de oorlog kreeg Berg de doodstaf, onder meer voor de executie van 77 Sovjetsoldaten in Kamp Amersfoort. Het is voor het eerst dat er onderzoek wordt gedaan naar specifiek ťťn van de bewakers van het kamp.

"De resultaten tonen hoe gruwelijk gevangenen hier werden behandeld", zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. "Het is van groot belang dat we hun verhalen op deze plek beter kunnen vertellen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -