RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"QBuzz had handenweigeraar moeten laten solliciteren"

UTRECHT -

Ov-bedrijf Qbuzz is op de vingers getikt door het College voor de Rechten van de Mens. Het bedrijf had een man moeten laten solliciteren die vrouwen geen hand wil geven. Volgens het college heeft Qbuzz 'verboden onderscheid gemaakt op grond van godsdienst'.

Qbuzz zegt dat het weigeren van een hand niet past bij de omgangsvormen van het bedrijf. Maar volgens de man is het geven van een hand helemaal niet nodig om het werk van buschauffeur goed uit te voeren.

Het college geeft de man gelijk. Het instituut zegt dat het weigeren van een uitgestoken hand door een buschauffeur niet zorgt voor confronterende, onaangename, beledigende of onveilige situaties.


FUNCTIE

Michel Aben is blij met de uitspraak. Hij is van Stichting Art. 1 Midden Nederland, die de man verdedigde. Volgens Aben kan een handenweigeraar soms ook ongelijk kan krijgen. "Het verschilt per functie. Er wordt steeds een belangenafweging gemaakt. Wat weegt zwaarder: het recht om niet gediscrimineerd te worden of het belang van het bedrijf."

Aben geeft als voorbeeld een parkeercontroleur. "Als die iemand een bon geeft en de persoon komt eraan, steekt haar hand uit en die wordt vervolgens geweigerd, dan kun je je voorstellen dat het helemaal uit de hand kan lopen. In dat geval weegt het belang van het bedrijf zwaarder."

Of de buschauffeur alsnog aan het werk kan bij Qbuzz is onduidelijk. De uitspraken van het college zijn niet bindend, maar worden wel vaak gevolgd door de rechter. Het busbedrijf geeft geen commentaar.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -