Gevaarlijk glad: al ruim 300 ongelukken in het land

In Bunnik sloeg een auto over de kop. Twee inzittenden raakten gewond.
In Bunnik sloeg een auto over de kop. Twee inzittenden raakten gewond. © Michiel van Beers
PROVINCIE UTRECHT - Het verkeer in grote delen van het land heeft zaterdagochtend rekening moeten houden met problemen op de weg als gevolg van gladheid. Sinds zaterdagochtend waren er in heel het land ruim driehonderd ongelukken gebeurd.
Rijkswaterstaat zei zaterdagochtend dat mensen beter niet de weg op kunnen als dat niet per se nodig is. "Het is echt heel gevaarlijk. Mensen denken misschien dat het wel meevalt als ze de straat op gaan, maar door de ijzel is het echt heel erg glad", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat vanochtend.
Volgens de VID gebeurde er 's ochtends gemiddeld elke minuut wel een ongeluk op de Nederlandse snelwegen. "Het is nog lang niet voorbij", meldde de VID vanochtend.

ONGELUKKEN

Vooral op de A12 gebeurden meerdere ongelukken. Zo schaarde in de rijrichting van Utrecht naar Den Haag bij Harmelen een vrachtwagen. Het verkeer moest daar tijdelijk over één rijstrook.
Ter hoogte van Bunnik sloeg in de rijrichting van Arnhem een auto meerdere keren over de kop. Het voertuig belandde in een sloot. De twee inzittenden raakten gewond en zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Op de A1 richting Hoevelaken bij de oprit Bunschoten kantelde een viskraam. Ook een auto was betrokken bij het ongeval. Een ambulance kwam ter plaatse voor medische assistentie, onduidelijk is of er slachtoffers naar het ziekenhuis zijn gebracht.
In Woudenberg knalde een auto tegen een boom. De bestuurder kwam op eigen kracht uit het voertuig maar is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht.

STROOIEN

Om de gladheid te bestrijden, heeft Rijkswaterstaat sinds vrijdagavond al 4,6 miljoen kilo zout gestrooid op snelwegen. Ondanks de maatregelen, was het zaterdag nog lange tijd erg glad. Als er weinig verkeer is, zoals op zaterdag, dan wordt het zout niet goed ingereden. Tegen ijzel helpt het zout overigens niet.
Het treinverkeer had zaterdagochtend ook last van de winterse omstandigheden in het land. Op verschillende trajecten reden geen treinen door rijp of ijzel aan de bovenleiding. Op verschillende trajecten reden minder treinen door een wisselstoring.

Melanie van Jaarsveld (Rijkswaterstaat) over de verkeerssituatie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.