RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Politie verspreidt 'coldcasekalenders' in gevangenissen

1/3
PROVINCIE UTRECHT -

Gedetineerden in vijf gevangenissen krijgen vandaag een kalender met informatie over 52 vastgelopen moordzaken. De politie hoopt op nieuwe tips waarmee de zogenoemde 'cold cases' alsnog opgelost kunnen worden. Aan het project is ook in totaal 800.000 euro aan tipgeld verbonden.

Op de kalender staat onder meer informatie over de in 1995 dood gevonden Utrechter Sjaak Gerwig, de twaalf jaar geleden vermoorde oma Bindi, de mysterieuze moord op Robert Obermeijer en Ricky Hok Ahin, die in 1994 op oudejaarsavond in Amersfoort werd doodgeschoten. Voor de zaak rond oma Bindi is een beloning van 20.000 euro uitgeloofd. Op de overige drie zaken in de provincie Utrecht staat 15.000 euro.


ONDERZOEK KANSRIJK

Volgens politie en justitie weten gevangenen relatief veel over misdrijven die rechercheurs onderzoeken. Op de kalender staan 52 onopgeloste zaken uit het hele land, die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt. De cold case-teams vermoeden dat nieuw onderzoek in deze zaken kansrijk is.

De kalenders zijn uitgedeeld in gevangenissen in Leeuwarden, Zutphen, Sittard, Zwaag en in Justitieel Complex Schiphol. Als de methode succesvol blijkt, worden de kalenders in alle gevangenissen uitgereikt. De kalender is voor iedereen te zien op de website van de politie. Het idee is gebaseerd op een soortgelijk methode uit de VS, waarbij kaartspellen worden gebruikt.


ONOPGELOSTE ZAKEN

Nederland telt ongeveer 1500 onopgeloste zaken die als cold case te boek staan. Vaak is daarbij iemand om het leven gekomen.

De politie komt met meer initiatieven om de misdrijven onder de aandacht te brengen. Onder meer het televisieprogramma Opsporing Verzocht zal er vaker aandacht aan besteden en op SBS6 verschijnt een zesdelige serie die over de zaken zal gaan.
Bezoek ook:
- Coldcasekalender (pdf)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -