Actie op Hoog Catharijne voor betere supermarkt-cao

UTRECHT - In het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne hebben supermarktmedewerkers actiegevoerd voor een betere cao. Met name de toeslagenregeling voor werk op onregelmatige uren is volgens de vakbonden ver onder de maat.
De demonstranten waren gekleed in t-shirts met leuzen en deelden flyers uit aan het winkelend publiek. Ze vragen net de actie "Je kan me rug op" aandacht voor de verwachting van consumenten dat ze op ieder uur van de dag boodschappen kunnen doen. Volgens de actievoerders steekt de beloning door de supermarktwerkgevers daar karig tegen af.
De actievoerders stelden zich op bij de Albert Heijn in het winkelcentrum en begaven zich uiteindelijk ook naar binnen. Ze gaven folders aan klanten en spraken met medewerkers van de supermarkt.
Volgens vakbond FNV betekent het afschaffen van de toeslag voor avondwerk en diensten op zaterdag voor sommige medewerkers een loonsverlaging van liefst dertig procent. Bovendien krijgen mensen die in een supermarkt werken al snel te horen dat ze te oud zijn. Eerder braken de bonden het cao-overleg met de supermarkten af. De arbeidsovereenkomst werd afgelopen jaar van kracht zonder dat de vakbonden er mee instemden.

Lilian Bakhuijsen van FNV Handel: "Belachelijk om voor zo'n bedrag naar je werk te moeten komen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.