Japanse vechtkip gedumpt in Utrecht

UTRECHT - In de Utrechtse wijk Overvecht is een shamo gevonden. De Japanse vechthoen liep doelloos rond op een terrein aan de Orinocodreef. Het dier is gevangen en ondergebracht bij een boer in Houten, meldt het Huisdierenmeldpunt Utrecht.
Van wie de shamo is, is niet duidelijk geworden. Waarschijnlijk is het dier gedumpt. "Een shamo is een vechtkip uit Japan", zegt Bea Keijzer van het Huisdierenmeldpunt. "We hebben wel vaker shamo's gevangen, ook wel grotere dan deze. Een tijd geleden vonden we er eentje van een meter hoog." Keijzer vermoedt niet dat de shamo op de Orinocodreef is gebruikt voor gevechten. "Dat is uit niets gebleken. Het was ook een goed beest."

SHAMO

De shamo staat hoog op de poten en lijkt wel een
te dragen. Met de shamo is goed te fokken in paren of trio's. De kuikens zijn soms wel vechtersbazen. Voldoende loopruimte is dus belangrijk. Eenmaal volwassen hebben shamo's in hun verzorging en behuizing niet meer nodig dan andere grote hoendersoorten. Er is in Nederland een aantal fokkers van dit vechthoenderras.

DIERENLEED

Door de kou was er afgelopen weekend veel te doen voor het Huisdierenmeldpunt. Zo troffen medewerkers twee verdronken katten aan. De baasjes zijn aan de hand van de chip op de hoogte gebracht. Daarnaast zijn katten die de kou niet beviel opgehaald omdat ze bij de verkeerde deur naar binnen gingen. Sommige zijn weer thuis en sommige verblijven nog in het asiel in Utrecht.
Het Huisdierenmeldpunt was naar eigen zeggen ook druk met verzwakte, onderkoelde en aangereden vogels die niet gerekend hadden op koud weer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.