Andere Tijden over junkentunnel Hoog Catharijne

UTRECHT - De omroep NTR wijdt een aflevering van het programma Andere Tijden aan de drugsoverlast rond Hoog Catharijne. Te zien is hoe een bevoorradingstunnel van het winkelcentrum in de loop der jaren verwerd tot een pleisterplaats van verslaafden, in de volksmond de junkentunnel genoemd.
In het programma komt onder meer een ex-drugsverslaafde aan het woord die het Hoog Catharijne van de jaren tachtig en negentig als een hel omschrijft: "Honderden mannen en vrouwen sliepen hier. Drugsdealers reden af en aan, prostituees huppelden er rond, vechtpartijen en steekpartijen gebeurden elke nacht."
PvdA-kopstuk Hans Spekman, destijds wethouder in Utrecht, vertelt over de falende aanpak Keep them Moving. Die kwam erop neer dat junks de hele dag op de huid werden gezeten door de politie om er voor te zorgen dat ze niet op één plek bleven rondhangen. Dat werkte niet, zegt Spekman: "Je drukt op de ene plek en dan poept het op een andere plek weer op.''
Uiteindelijk slaagde het Utrechtse stadsbestuur erin de drugsoverlast terug te dringen via een integrale aanpak met medewerking van onder meer winkeliers en zorgverzekeraars. Die draaide om gratis heroïneverstrekking, gebruikersruimtes en hostels waar de verslaafden konden wonen.

BAND MET UTRECHT

Voormalig burgemeester Annie Brouwer-Korf zegt in Andere Tijden dat het spannend was of het zou gaan werken: "We hadden een elegante oplossing verzonnen en dachten: misschien krijgen we nu heel Nederland hier. Wat we toen hebben bedacht is dat je een band met Utrecht moet hebben. Heb je dat niet dan ga je terug naar Amsterdam of Rotterdam. We zijn niet het afvalputje van Nederland. En het lukte." In 2005 kreeg de gemeente Utrecht de Hein Roethof-prijs voor de aanpak van de overlast in Hoog Catharijne.
De uitzending is zaterdag 14 januari om 21.20 uur op NPO 2.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.