Bunschotenaar met 19 kinderen verdacht van ontucht en mishandeling

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Henk K. uit Bunschoten staat woensdag in Utrecht voor de rechter op verdenking van grootschalige mishandeling en seksueel misbruik van een deel van zijn negentien kinderen. Zo zou hij een zoon op een tafel hebben vastgebonden en bedreigd met een draaiende kettingzaag.
K. die in Bunschoten beter bekend staat als 'Henk de Voeger', vanwege zijn voegbedrijf, is strenggelovig en leeft met zijn gezin in een woning op een industrieterrein. Vanwege hun strenge geloof had het gezin jarenlang slechts mondjesmaat contact met dorpsgenoten.
De verdachte vond zelfs de strengste kerk binnen het gelovige dorp te licht. Lang gaf hij zijn kinderen thuis les omdat in zijn ogen geen enkele school christelijk genoeg was. Na tussenkomst van een rechter stuurde hij zijn kroost uiteindelijk naar een streng gereformeerde school in Barneveld.
Tijdens de crisis in de bouw opende K. een viskiosk in Utrecht. Die is sinds zijn arrestatie 'wegens familieomstandigheden gesloten'.

AANGIFTE

Volgens de advocaat van K., mr. Maalsté, klopt het dat er aangifte is gedaan tegen zijn cliënt, maar steekt de zaak anders in elkaar dan het Openbaar Ministerie doet voorkomen. "Mijn cliënt heeft vorig jaar aangifte gedaan tegen een aantal van zijn kinderen omdat er bij hem thuis was ingebroken."
"Er is toen een groot geldbedrag ontvreemd en K. wist zeker dat de inbraak vanuit zijn gezin was georganiseerd. De politie liet die zaak liggen. Het is opvallend dat juist de kinderen tegen wie aangifte is gedaan, nu zelf opstaan tegen hun vader. Daar moet meer onderzoek naar gedaan worden", zegt de raadsman.
"De samenloop is wel heel toevallig, zeker ook omdat het om incidenten gaat van jaren geleden. Ook de verklaringen lopen sterk uiteen." Overigens geeft K. wel toe dat hij soms een corrigerende tik uitdeelde. "Maar daar is nooit letsel uit ontstaan", aldus Maalsté. "Het verhaal van de kettingzaag ontkent hij met klem."

BRANDWONDEN

K. kwam eerder in het nieuws toen hij in 2006 weigerde zijn zoontje Cornelius met zware brandwonden naar het brandwondencentrum te brengen. In plaats daarvan behandelde hij de wonden met Boegemzalf. Verslaggever Mark van der Wel zocht het gezin toen op.
"Het is een orthodox gezin met een heel eigen levenswijze", zegt Van der Wel. "Er stonden kerkbanken binnen waar de kinderen les op kregen. Jeugdzorg kwam geregeld over de vloer. De familie ligt al jaren onder een vergrootglas. De kinderen die nog thuis wonen zijn allemaal ondergebracht bij pleeggezinnen." De zoon herstelde overigens van zijn brandwonden. Volgens K. was dat een wonder van God.

DETENTIE

Volgens Maalsté lijdt K. erg onder zijn detentie. "Hij is enorm afgevallen en heeft nooit eerder vastgezeten. Hij heeft gezondheidsklachten. Zijn gezin heeft geen inkomsten en omdat hij qua levenswijze zover afstaat van andere gedetineerden is hij erg eenzaam. Televisie kijken doet hij niet omdat hij dat afkeurt."
K. krijgt wel bezoek van een deel van zijn gezin "Er zijn gelukkig ook kinderen zijn die hem steunen en weten dat hun vader niet heeft gedaan waarvan hij wordt verdacht. Ook zijn vrouw steunt hem onvoorwaardelijk", zegt de advocaat tegen RTV Utrecht.
De zaak wordt gevolgd door verslaggever Mark van der Wel. Hij zal twitteren vanuit de rechtszaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.