Gevolgen actie NS-machinisten nog onduidelijk

UTRECHT - Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van het geplande 'werkoverleg' die treinmachinisten vanmiddag in Utrecht willen houden. Mogelijk leidt de actie tot grote vertragingen op het spoor.
Het Amsterdams Machinisten Kollectief (AMK), dat de actie organiseert, zegt dat veel machinisten en conducteurs vrij hebben genomen om naar de bijeenkomst buiten bij het hoofdkantoor in Utrecht te komen. "Maar er kunnen ook collega's zijn die van de trein afstappen", zegt Dick van der Meulen van het AMK. "We hebben daar geen inzicht in en hebben daar ook niet toe opgeroepen."
Het werkoverleg start om 13.00 uur. Van der Meulen zegt dat als er al machinisten hun trein laten staan om naar het overleg te gaan, eventuele problemen snel zullen zijn opgelost. Voor de spits rijdt alles wel weer op tijd, denkt de actievoerder.

RONDJE OM DE KERK

De grieven van de machinisten en conducteurs gaan over de dienstregeling van 2016. "Daar horen diensten bij voor rijdend personeel en zij vinden dat er wel heel veel op hetzelfde baanvak gereden moet worden. Dat is een terugkeer van het rondje om de kerk, van alweer jaren geleden", zegt Van der Meulen.
Destijds is er met succes tegen de plannen voor het rondje om de kerk gedemonstreerd, maar nu is het stilzwijgend weer ingevoerd. Wie dat opnieuw heeft bedacht, weet niemand, zegt Van der Meulen. "Dat is ook een onderwerp van het werkoverleg." Volgens hem zijn vaste routes voor NS-personeel niet financieel aantrekkelijker en ook niet efficiënter voor het vervoersbedrijf.

WERKDRUK

Het rondje om de kerk is niet het enige dat de machinisten en conducteurs dwarszit. Ook zijn onder meer
over het ontbreken van een tweede hoofdconducteur in de avonduren, het gedrag van sommige teammanagers, hoge werkdruk, te korte pauzes, onderhoud aan de treinen en de bijscholing.
Eind vorig jaar verbood de rechter in Breda een geplande staking van machinistenvakbond VVMC tegen het door hen verfoeide rondje om de kerk. Het recht op staken werd toen tot 6 januari opgeschort.

Dick van der Meulen van het Amsterdams Machinisten Kollektief legt uit wat de grieven zijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.