Bart Rutten nieuwe directeur Centraal Museum

UTRECHT - Bart Rutten wordt 1 mei artistiek directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Hij is nu hoofd collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en volgt in Utrecht Edwin Jacobs op, die een andere functie in Dortmund heeft aanvaard.
Rutten zegt dat de centrale ligging van het museum in het land en het "ambitieuze culturele klimaat" in Utrecht samen een "fantastische omstandigheid" bieden om in te werken. Hij zal samen met zakelijk directeur Marco Grob de directie vormen.

TENTOONSTELLING BUITEN

"Een mooie droom zou zijn om weer een keer een tentoonstelling te maken die ook buiten de muren van het museum plaatsvindt, op meerdere plekken in de stad."
Ook de familie van Rutten is blij met de carrièreswitch. "Mijn zoon van 7 vroeg: 'word jij dan directeur van Nijntje?' Daar heb ik maar even ja op gezegd."
Volgens Koen Perik, voorzitter van de raad van toezicht van het Centraal Museum, is Rutten de juiste man op de juiste plek. "Zijn kennis van de mondiale museumpraktijk evenals zijn passie voor de hedendaagse kunst en cultuur van Utrecht maken hem bijzonder geschikt om het Centraal Museum in een nationale en globale context te laten bloeien."

ERVARING

Ook de Utrechtse cultuurwethouder Kees Diepeveen ziet de nieuwe aanwinst helemaal zitten. "Zijn visie en ervaring op het gebied van moderne, hedendaagse en videokunst en zijn drang om dit toegankelijk te maken voor een breed publiek sluit goed aan bij de gedroomde verdere ontwikkeling van het Centraal Museum."

LOOPBAAN

Rutten (44) werkt sinds 2008 bij het Stedelijk, waar hij onder meer medeverantwoordelijk was voor de vernieuwde opstelling en de recente tentoonstellingen van Malevich en Matisse.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.