Wegpiraat hoort twee jaar cel eisen voor poging doodslag

BREDA/DRIEBERGEN-RIJSENBURG - De man die afgelopen zomer levensgevaarlijke capriolen uithaalde tijdens een politieachtervolging hangt een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie zegt dat er bewijs is voor poging tot doodslag op een marechaussee en een wegwerker.
De toen 25-jarige man staat in Breda terecht voor poging tot doodslag, het veroorzaken van gevaar op de weg en rijden onder invloed. De achtervolging begon in de nacht van 27 op 28 juli, toen hij samen met zijn 19-jarige vriendin uit België aan een grenscontrole op de A16 bij Hazeldonk probeerde te ontkomen. In plaats van te stoppen voor de marechaussee gaf hij plankgas.

ZONDER RIJBEWIJS

Voor de rechter verklaarde de man donderdag dat hij gedronken had en zonder rijbewijs reed en daarom niet aan de controle wilde meewerken. Na een wilde achtervolging van 140 kilometer verloor de verdachte op een afrit bij Driebergen de macht over het stuur. De auto tolde rond en kwam
tot stilstand. De twee gewonde inzittenden werden aangehouden. De man zit sinds zijn arrestatie vast.
De politieagenten die de verdachte in Driebergen stonden op te wachten verklaren dat ze hem met 130 kilometer per uur op de kruising af zagen komen. Op de afrit reed hij volgens hen nog 200 kilometer per uur. Een van de agenten verplaatste snel zijn politieauto om een botsing te voorkomen. Bij het verhoor zei de verdachte nog: "Het is toch goed gegaan? Ik heb toch niemand aangereden?" maar inmiddels heeft hij spijt van zijn roekeloze gedrag, zo gaf hij bij de rechter aan.

WEGWERKER VERWOND

Onderweg heeft de man volgens justitie onder meer een motoragent op een haar na gemist, een politieauto de weg afgesneden en een
. Het slachtoffer werd geraakt door de auto, of door een pilon die weggeslingerd werd toen de BMW met gedoofde lichten langs de twee afgesloten rijstroken van de A16 scheurde. Ook zou hij bij een tankstation met 120 kilometer per uur over een parkeerplaats voor vrachtwagens hebben gereden.
De jonge vrouw die naast hem zat, zegt dat ze geschokt was toen haar vriend ondanks de achtervolging en meerdere stoptekens bleef doorrijden. De politie beschikt over een whatsappgesprek met haar zus, waarin ze uitlegt dat haar vriend op de vlucht was, omdat hij zonder rijbewijs reed.

SCHADEVERGOEDING

Een marechaussee die de verdachte achtervolgde eist 600 euro schadevergoeding van de man. De gewonde wegwerker wil 900 euro. Hij zegt dat hij sinds het voorval geen nacht meer goed heeft geslapen. "Vorig jaar is een collega-wegwerker overleden tijdens het werk. Ik had de volgende kunnen zijn. Wat als ik op de weg had gestaan?"
De verdachte geeft toe dat hij hard heeft gereden, maar ontkent dat hij daarmee mensen in gevaar heeft gebracht. Dat er op de A16 aan de weg werd gewerkt is hem niet opgevallen en dat wegarbeiders moesten wegduiken is volgens hem niet waar. "Ik vind het vervelend als iemand geschrokken is", verklaarde hij aan het slot van de zitting. "Dat is nooit mijn bedoeling geweest. Ik ben geen monster dat mensen aan wil rijden."
De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Verslaggever Dennis van Ommeren blikt vooruit op de rechtszaak
Rechter verbijsterd over roekeloos rijgedrag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.