Utrechtse gemeenten minder geld kwijt aan vuurwerkschade

PROVINCIE UTRECHT - De vuurwerkschade rondom de jaarwisseling is voor de meeste Utrechtse gemeenten minder groot dan vorig jaar. Maar ondanks de daling richtten vandalen in veel dorpen en steden nog voor duizenden euro's schade aan. Vooral prullenbakken, verkeersborden en speeltoestellen moesten het ontgelden. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht langs Utrechtse gemeenten.
Zo ligt de schade voor de gemeente Zeist nu op 10.000 euro, terwijl dat bedrag vorig jaar nog 25.000 euro was. In Woudenberg werd dit keer voor 1.255 euro aan prullenbakken en verkeersborden vernield. Vorig jaar veroorzaakte vuurwerk daar nog 2.200 euro aan schade. Iets verderop in Renswoude gaat het nu om een schadepost van 1250 euro in plaats van 2000 euro. Alle gegevens staan in een interactieve kaart.

STRENGE HANDHAVING

In Vianen werd er tijdens de vorige jaarwisseling nog voor 14.000 schade aangericht en dat bedrag ligt voor de gemeente nu op 9.600 euro. Volgens burgemeester Groeneweg is die daling moeilijk te verklaren. "Wij hebben rondom de jaarwisseling ingezet op strenge handhaving met boa's en de politie. Maar of de daling daardoor komt, dat weet ik niet. Je hebt niet zoveel invloed op de manier waarop mensen op een onoorbare wijze vuurwerk afsteken."
Ondanks de daling van de schade baalt Groeneweg flink van de gepeperde rekening. Hij wil er alles aan blijven doen om de schade in de toekomst te beperken."Het gaat uiteindelijk om voorlichting. We moeten inwoners vertellen dat we de schade met elkaar moeten betalen. Dat geld dat we daarvoor moeten betalen kunnen we niet in bijvoorbeeld mooi vrijwilligerswerk steken."

DUUR SPEELTOESTEL

In De Ronde Venen is de schade voor de gemeente relatief gezien het meest gedaald. Vorig jaar werd er voor 25.000 euro aan vernielingen gepleegd en de afgelopen jaarwisseling lag dat op 4.700 euro. Volgens een gemeentewoordvoerder was het bedrag vorig jaar zo hoog, omdat er toen een duur speeltoestel vernield werd in Mijdrecht.
Het is trouwens lastig om de schade in de verschillende gemeenten met elkaar te vergelijken. Zo heeft Veenendaal de kosten voor een sporthal met forse brandschade niet meegerekend in het overzicht. Lopik heeft het prijskaartje voor het repareren van een beschadigde dakgoot van een sporthal juist wel in dat lijstje opgenomen.

MEER GELD

Een aantal gemeenten is juist meer geld kwijt aan vuurwerkschade. Het gaat daarbij onder meer om Houten, Nieuwegein en Wijk bij Duurstede. Van 5 van de 26 gemeenten is de schade bij RTV Utrecht nog onbekend. Eemnes, Amersfoort, De Bilt en Bunschoten zijn nog bezig met een inventarisatie van de schade. Utrecht wil eerst de raad informeren voordat er een bedrag naar buiten wordt gebracht. Vorig jaar was Utrecht 178.000 euro kwijt aan vuurwerkschade.
Verzekeraar Achmea in Zeist ging er eerder vanuit dat er deze jaarwisseling in Nederland voor 10 tot 15 miljoen euro aan schade is aangericht. Vorig jaar liepen particulieren voor 13 miljoen euro brand- en vuurwerkschade op aan hun huizen en auto's.

Gemeenten minder geld kwijt aan vuurwerkschade
Vuurwerkschade in de provincie minder groot

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.