Studentenhotel ondanks discussie welkom in Utrecht

UTRECHT - Studentenhotels in Utrecht maken misbruik van de regels, zeggen professionele kamerverhuurders. Vanavond wordt een debat gehouden over studentenhuisvesting in Nederland en dan vooral over concepten als The Student Hotel.
The Student Hotel is een nieuw concept dat ook in Utrecht voet aan de grond probeert te krijgen. Studenten kunnen een paar maanden blijven, tegen een flinke kamerprijs en extra service.
Maar is het dan nog wel een hotel? Cor Verkade, eigenaar van veel particuliere huizen en van Vastgoedbelang, zegt van niet. "Ik vind de ontwikkelaars heel handige jongens die een gat in de markt hebben gevonden, maar iedereen snapt dat dit geen hotelkamers meer zijn, maar permanente kamers. Doordat we idiote regelgeving hebben is er een gigantisch tekort aan studentenkamers en kunnen mensen daar misbruik van maken."
BUITENLANDSE STUDENTEN
Ardin Mourik van Kences, een kenniscentrum voor studentenhuisvesting, brengt daar tegenin dat The Student Hotel voor sommige studenten wel een uitkomst is. "Er komen ontzettend veel internationale studenten bij en die komen allemaal net na de zomervakantie binnen. Dan is er een piek die niet kan worden opgevangen."
Mourik zegt dat de studentenhuisvesters overwegen om er specifiek voor internationale studenten woonruimte bij te bouwen. "Maar je moet ook niet te veel bouwen, want de Nederlandse studentenpopulatie gaat langzamerhand krimpen doordat er minder kinderen worden geboren."
Het debat over de kwestie wordt vanavond gehouden in het CREA Theater in Amsterdam en is voor studenten gratis toegankelijk.
UTRECHT
Het Utrechtse college liet de gemeenteraad maandag weten wel open te staan voor een vestiging van het studentenhotel. De wethouder reageerde daarmee op schriftelijke vragen van de partij Student & Starter.
Het gemeentebestuur schrijft dat het initiatief internationale studenten een tijdelijke huisvestingsoplossing biedt. Er zou daarbij geen sprake zijn van aantasting van huurdersrechten. De gemente zegt bovendien zorgvuldig te werk te gaan. Het initiatief wordt getoetst aan het hotelbeleid van de stad, net zoals dat ook bij andere hotels gebeurt.

Studentenhotel verdeelt de meningen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.