Schaatsexpert verwacht knäckebröd-ijs op Leersumse Veld

PROVINCIE UTRECHT - Deze week gaat het vriezen en als het meezit kan er later deze week op natuurijs worden geschaatst in de provincie Utrecht. Schaatsjournalist Fred Geers uit Houten heeft in zijn boek Wegwijs op natuurijs alvast wat tips verzameld voor de liefhebber.
"Om echt veilig het ijs op te kunnen moet het wel zo'n 5 centimeter dik zijn, maar er zijn waaghalzen die het op 3 centimeter ook al durven," zegt Geers. "Op zich is dat geen probleem, maar dan moet je het met weinig mensen eerst rustig proberen op ondiep water. Dan is er niks aan de hand."
Geers denkt dat dergelijke waaghalzen het dinsdag of woensdag gaan proberen op het populaire schaatsgebied rond het Leersumse Veld. "Dat zie je daar ieder jaar zodra het een paar nachten heeft gevroren."
De Houtense expert denkt wel dat het in Midden-Nederland wel eens knäckebröd-ijs zou kunnen worden komende week. Ribbelig ijs, bedoelt hij met deze vakterm. "Op plaatsen waar sneeuw in het water gevallen is en is gaan aanvriezen krijg je van dat hobbelige ijs waarop het lastig schaatsen is."

Tips voor de schaatsliefhebber

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.