Utrechtse Neudeflat gemeentelijk monument

UTRECHT - De Utrechtse Neudeflat behoort tot de gebouwen die zijn aangewezen als beschermd gemeentelijk monument.
Het college wil een representatieve selectie van naoorlogse bouwkunst(1940-1970) zichtbaar houden als onderdeel van de stadshistorie. De volledige lijst vindt u hier.

HISTORIE

De 62 meter hoge Neudeflat is in 1961 ontworpen door architect Hugh Maaskant. Het gebouw, dat de afgelopen maand is verbouwd tot woontoren, diende als een economische impuls voor de verwaarloosde binnenstad.
Maaskant ontwierp een slanke toren rondom een vliegervormig betonskelet. Dankzij de revolutionaire bouwmethode van de glijbekisting, verrees de flat met één verdieping per dag. De gevels werden als een scherm aan de betonnen kern opgehangen en er werd voor het eerst dubbelglas toegepast.

RIETVELD

Op de monumentenlijst staan verder onder meer Hotel Smits aan de Lange Viestraat/Vredenburg, de woonflat aan de Stadionlaan, de apotheek OPG en de C&A aan de Roelantdreef in Overvecht, verschillende Rietveldhuizen, de studentenflats in Tuindorp, het gebouw van de Concordia verzekeringsmaatschappij aan de Oudenoord, Transitorium I op de Uithof, de brug over het Merwedekanaal in Oog in Al en een aantal appartementencomplexen in de wijk Halve Maan.

BEREKUIL

Het verkeersplein De Berekuil, de Demkabrug en een aantal herdenkingsmonumenten met betrekking op de Tweede Wereldoorlog zijn eveens aangewezen als beschermd monument.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.