Gemeenten willen vluchtelingen sneller laten integreren

PROVINCIE UTRECHT - Zestien gemeenten in de provincie Utrecht werken samen aan een betere aanpak van de integratie van vluchtelingen. Ze willen dat vluchtelingen sneller beginnen aan een opleiding en contacten leggen.
De gemeenten geven daarmee gehoor aan pleidooien in deze richting van specialisten van de WRR en de SER. Ze gaan nauwer samenwerken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.
Begin dit jaar start een aantal gemeenten met een proef waarin al in de asielzoekerscentra gesprekken worden gevoerd over werk, inkomen en opleiding. Mensen die mogen blijven, kunnen vervolgens aan een inburgeringstraject beginnen op basis van hun talenten en ambities. Het is de bedoeling dat eind 2017 alle 16 gemeenten op deze manier werken.

HUIZEN

De gemeenten willen zich ook met de woningcorporaties en andere marktpartijen inspannen voor extra sociale huurwoningen. Die zijn behalve voor statushouders ook voor andere woningzoekenden bedoeld. Bij de toewijzing wordt gelet op een evenwichtige menging.
De afpraken zijn ondertekend door de gemeenten Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Woerden, Wijk bij Duurstede en Zeist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.