Stichtse Vecht verbijsterd over snelheidsverhoging A2

STICHTSE VECHT - De gemeente Stichtse Vecht is verbijsterd over het voornemen van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur om de maximumsnelheid op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam in 2018 permanent te verhogen naar 130 kilometer per uur.
"Wij blijven de minister houden aan de gemaakte afspraken die voor de verbreding zijn gemaakt. We zullen in samenwerking met de gemeente De Ronde Venen al het mogelijke doen om de snelheidsverhoging tegen te gaan en op te komen voor de leefbaarheid en gezondheid van onze inwoners", aldus verkeerswethouder Pieter de Groene in een schriftelijke reactie.
De Groene vindt het onbegrijpelijk dat de minister niet eerst de uitspraak afwacht van het hoger beroep bij de Raad van State. Die uitspraak is recent uitgesteld tot uiterlijk 28 februari.

GEMORRELD

De wethouder zegt dat er wordt gemorreld aan de afspraken die eerder werden gemaakt. "Het Rijk spiegelde onze inwoners in een prachtige folder voor dat bij de verbreding van de A2 een snelheidsverlaging van 120 naar 100 kilometer per uur nodig was. De milieueffecten waren anders onaanvaardbaar groot vanwege geluid en luchtkwaliteit."
Door de snelheidsverlaging werd destijds draagvlak gewonnen bij omwonenden van de snelweg. "Toen de doorstroming was verbeterd, wilde men al snel harder rijden." Volgens de wethouder is door de verhoging van de snelheid bij inwoners een fikse deuk ontstaan in het vertrouwen in de Rijksoverheid.

PERMANENTE VERHOGING

Vandaag werd bekend dat de maximumsnelheid op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam volgend jaar permanent naar 130 kilometer per uur gaat. Op dit moment mag dat alleen nog tussen 19.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's ochtends.
Voordat het zover is, wil minister Schultz van Haegen van Infrastructuur eerst nog 'ultrastil asfalt' neerleggen, meldde De Telegraaf eerder. Dit moet geluidsoverlast tegengaan.
Op dit moment geldt overdag nog een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Sinds de weg is verbreed, gaan er stemmen op om de snelheid omhoog te gooien. Maar omwonenden en omliggende gemeenten als De Ronde Venen en Stichtse Vecht zijn daar fel op tegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.