RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Verdachte moordzaak Koen Everink blijft in cel

1/2
BILTHOVEN - Mark de J. blijft voorlopig vastzitten, zo heeft de rechtbank donderdagmorgen besloten. De tenniscoach zit nu tien maanden vast, omdat hij ervan wordt verdacht dat hij zakenman Koen Everink heeft neergestoken. Het slachtoffer werd bijna een jaar geleden dood in zijn huis in Bilthoven gevonden. De zaak wordt begin mei inhoudelijk behandeld.

Het dossier in de zaak is inmiddels omvangrijk en daarover beklaagde de advocaat van De J. zich tijdens een vorige pro-formazitting. Hij vertelde toen dat hij twee weken kreeg om 9.000 pagina's door te nemen en dat veertien dagen te weinig tijd was om namens de verdediging de juiste onderzoeksvoorstellen in te dienen.


HONDERD WENSEN

Donderdag diende de advocaat in een nieuwe regiezitting alsnog meer dan honderd onderzoekswensen in. Zo wil hij dat het mes waarmee de moord zou zijn gepleegd nader wordt bekeken.

Ook wil de advocaat dat de verdwenen telefoon van Everink wordt gevonden, omdat daar mogelijk informatie op te vinden is over vijanden van het slachtoffer. Verder is hij ge´nteresseerd in mogelijke DNA-sporen op de sokken van Everink. De advocaat lijkt daarmee aan te willen tonen dat het niet onomstotelijk vast te stellen is dat De J. Everink heeft vermoord.


GOKSCHULDEN

De J. heeft de avond voor de moord met vrienden bij Everink thuis voetbal gekeken. Hij ontkent dat hij iets met de dood van de zakenman te maken heeft. Het Openbaar Ministerie vermoedt echter dat gokschulden een motief voor hem zijn geweest en wijst op bloedspatten op het horloge van Everink dat bij De J. in de auto is gevonden. Ook is er DNA van De J. gevonden op de kleren van Everink.

Donderdag voegde de officier van justitie daar nog aan toe dat er voetsporen en bloed op een envelop zijn aangetroffen. De voetafdruk is van een Nike Air. Mark de J. beweert dat hij dat type schoenen niet heeft, maar het OM voert aan dat de verdachte zijn ouders heeft gevraagd om het horloge van Everink en schoenendozen van het merk Nike te verbergen.


FORENSISCH ONDERZOEK

De J. en zijn advocaat hielden een vurig en emotioneel betoog over de onschuld van de verdachte. De verdediging verwijt de recherche en het Openbaar Ministerie tunnelvisie.

Het OM sprak dat donderdag tegen. De advocaat van De J. vroeg om het inschakelen van onafhankelijk laboratorium IFS, maar justitie vindt het onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut voldoende.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht