Nieuwe prostitutiezone Zandpad niet voor 2018 klaar na breuk met investeerder

UTRECHT - De gemeente Utrecht stopt de samenwerking met de ondernemer die het Nieuwe Zandpad zou bouwen. Dat betekent dat het project forse vertraging oploopt.
Exploitant BeJa Accommodaties is niet goed uit een Bibob-onderzoek gekomen. Dat is een onderzoek naar malafide praktijken bij een onderneming.
Volgens de gemeente bestaat er door de samenwerking met BeJa "een ernstige mate van gevaar" dat er strafbare feiten worden gepleegd met de prostitutieplekken.

DOMPER

Burgemeester Jan van Zanen is enorm teleurgesteld. Hij zegt dat het Nieuwe Zandpad niet voor 2018 open gaat. "De uitkomst is een domper voor de sekswerkers en exploitanten die in Utrecht aan het werk willen. Een tegenslag in een fase waarin we dachten binnen een paar maanden de eerste ramen te kunnen openen."
Ook BeJa zelf baalt. Een woordvoerder van het bedrijf zegt onaangenaam verrast te zijn.
Van Zanen benadrukt dat hij niet wil stoppen met het Nieuwe Zandpad. De 162 prostitutieramen komen sowieso en het bestemmingsplan is definitief, schrijft de gemeente in een persbericht.

NON NOBIS

Vastgoedbedrijf Non Nobis is nu de eerste gegadigde om het Nieuwe Zandpad te ontwikkelen. Dat bedrijf verloor aanvankelijk de strijd van BeJa Accomodaties, maar is nu dus weer in beeld.

OUDE ZANDPAD

Sinds 2013 is in Utrecht nergens meer raamprostitutie. In dat jaar sloot de gemeente alle werkruimtes op de oude locatie aan het Zandpad en in de Hardebollenstraat omdat er sprake zou zijn van mensenhandel en andere misstanden.

Burgemeester: "Het is een hard gelag, maar we gaan door"
Gesprek met exploitant Freya

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.