Ondanks negatief advies honderden schaatsers op Henschotermeer

PROVINCIE UTRECHT - Schaatsbond KNSB waarschuwt mensen die het ijs op willen dat niet te doen, ondanks de koude nacht. Toch stonden er zondag honderden mensen op het Henschotermeer.
Schaatsers moesten volgens de KNSB wegblijven van meren, sloten en kanalen, want de situatie bleef daar ook zondag gevaarlijk. Zeker in de middag toen in de temperaturen weer opliepen.

VIJF CENTIMETER

Officieel mag er op het Henschotermeer alleen geschaatst worden als het ijs minstens tien centimeter dik is en het vriest. Dan wordt het ijs ook geveegd. Zondag was de ijsdikte er ongeveer vijf centimeter.
Toch was het er druk met schaatsers. Het is de vraag of dat veilig is, want volgens een omstander lag er 's ochtendsal water op het ijs. Een ondernemer liet via Facebook weten ondanks de onveilige situatie wel met zijn patatkar langs de kant te staan.

NIET WEGSTUREN

Bij het Henschotermeer stond een bord met de tekst "ijs onbetrouwbaar". Een toezichthouder vond dat ook, zei hij tegen RTV Utrecht. "Het ijs is eigenlijk te dun, maar we kunnen niet iedereen naar huis sturen."
Het was zo druk dat de parkeerplekken vol waren en er files op omliggende wegen ontstonden. De politie vroeg mensen die met de auto kwamen om andere plekken om te schaatsen uit te kiezen.

MIN 8

Zondgochtend was het bijzonder koud in de provincie Utrecht. Het werd min 6 tot min 8 graden, meldt
.
"We beseffen dat de situatie lastig is", stelde Ramon Kuipers, coördinator natuurijs van de KNSB. "Het is mooi
weer en mensen willen graag schaatsen. Maar de kwaliteit van het natuurijs is niet overal hetzelfde."

IJSBANEN

Volgens het weerbureau profiteerden verschillende ijsbanen van die temperaturen. De KNSB zag ook het liefst dat mensen de schaatsen onderbonden op banen van een ijsclub, zoals in Doorn gebeurde.
Er werd op veel andere plekken in de provincie ook geschaatst, zoals in het Wilhelminapark in Zeist en het Griftpark in Utrecht.

Schaatsers op het Henschotermeer vertrouwden het ijs wél

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.