Advocaat gesloten garage Freriks haalt uit naar burgemeester Van Zanen

UTRECHT - De sluiting van autobedrijf John Freriks in het Utrechtse Overvecht is "bizar en kafkaiaans". Dat zei advocaat Charles Starmans vandaag voor de rechter.
De garage zou auto's hebben geprepareerd voor criminelen en wordt in verband gebracht met een reeks liquidaties. Burgemeester Jan van Zanen laat het bedrijf aan de Mississippidreef daarom per 1 februari sluiten, maar dat besluit wordt aangevochten, want de eigenaar is zich van geen kwaad bewust.

INVAL

De politie deed in september een
bij John Freriks Auto Accessoires en vond twee auto's waar verborgen ruimtes in werden gemaakt. Dat soort auto's gebruiken criminelen vaak om drugs, wapens of geld te vervoeren.
Ook ontdekten agenten dat de garage in Overvecht te koppelen is aan een observatiebus vol afluisterapparatuur. Zware misdadigers zouden die hebben gebruikt bij het voorbereiden van huurmoorden.
De advocaat van Freriks is het er totaal niet mee eens. "Er is geen sprake van een concreet strafbaar feit. De aanwijzingen zijn mager en speculatief", voerde hij aan. "Het OM vervolgt Freriks niet omdat het geen zaak had. Toch sluit de gemeente. Mijn cliënt verkeert nu in het ongewisse en vecht tegen een faillissement, want klanten blijven weg.
Hij moet aan damagecontrol doen."
De garagehouder zei tijdens de zitting dat hij trilde toen de politie binnenkwam. "Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. En in de pers werd ik later gelinkt aan liquidaties. De dag erna moest ik wel mijn kinderen naar school brengen."

LEVENSGEVAARLIJK

De advocaat had ook geen goed woord over voor burgemeester Jan van Zanen. "De burgemeester handelde volstrekt onverantwoord door mijn cliënt zo neer te zetten. Levensgevaarlijk. Als dit handhaven van de openbare orde is, kan hij beter het stadhuis sluiten'", sprak Starmans, die ook ontstemd was dat de advocaat van de gemeente vanmorgen tijdens de zitting nog stukken inbracht.
Tijdens de zitting werd gesteggeld over de vondst van losse airbags, een ingebouwde subwoofer op de bodem van een kofferbak en auto's met afgeplakte kentekens in de garage. Ook het wel of niet aanbrengen van een camera in een busje was onderwerp van discussie. Volgens de advocaat deed de garage alleen de bedrading en bekleding. De gemeente voerde aan dat er een mail is van de cameraleverancier waarin de aansluitschema's staan.
De bestuursrechter doet binnen twee weken uitspraak. Is dit na 1 februari dan mag de garage open blijven tot de uitspraak.

Reportage over de zitting rond autobedrijf Freriks

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.